Győrben is népszerűsítik az üvegművészetet

Fotó: heftergallery.com
MTI
2022.05.18. 18:24

A magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai. A érdeklődők Győrben, Pannonhalmán, Budapesten és Szentendrén is sokszínű tárlatokon, szakmai konferenciákon, valamint workshopokon vehetnek részt.

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Hazánkban is egész évben kortárs művészeti és gyűjteményi kiállítások, szakmai konferenciák és workshopok mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét. A hazai tematikus év sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos magyarországi megnyitóját szerdán a Magyar Zene Házában rendezték meg.

Szeptember 4-ig látogatható a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, amelynek központi témája az Az üveg nemzetközi éve. A Közös tér címen több mint 310 kiállítót és 470 kiállítási tárgyat bemutató szalon a kortárs üvegművészeti munkái mellett a magyar üvegművészek innovációit tárja közönség elé. Ilyen például Veress Zoltán (1901-1965) és Suha Zoltán (1932-) vegyészek közös szabadalma, a fátyolüveg, vagy Báthory Júlia (1901-2000) Munkácsy-díjas üvegművész többtónusú, plasztikus mélyhomokfújás technikájával létrejött új műfaja. A Stúdióüveg Mozgalommal szinte egy időben, 1962-ben hozta létre azt a kísérleti üvegolvasztó kemencét a Török Pál utcai üvegműves szak alagsorában, amely a hazai gyári, ipari hutai kidolgozás mellett páratlan lehetőséget adott a meleg üvegben történő kísérletező munkára.

A GlasSpring, a kortárs magyar üvegművészet tavaszi tárlata a Kiskép Galéria szervezésében, a Klebelsberg Kulturkúriában, Koós Ágnes kurátori válogatásában mutatja be ötven magyar, nemzetközileg is aktív magyar művész üvegalkotásait, miközben a hatvan évvel ezelőtt indult Nemzetközi Stúdióüveg Mozgalom kortárs pozícióját is felrajzolja.

Szentendrén a Ferenczy Múzeumban Üveg hat főre címmel május 29-ig látogatható hat nemzetközi elismertségű üvegművész (Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes) kiállítása autonóm értékű képekekkel és plasztikákkal.

Pannonhalmán az érdeklődők a Hefter Galéria és Stúdióban láthatják a magyar és nemzetközi üvegművészet több mint 50 kortárs képviselőjét bemutató Fény.tér című állandó kiállítását.

A következő hónapokban rendezik meg az üvegművészet fontos állomásait a 18. századtól a múlt század végéig áttekintő kiállítást a Kiskép Galéria és Koós Ágnes kurátor szervezésében a De la Motte-Beer Palotában; valamint a Magyar Üvegművészek Társaságának történetét bemutató tárlatot a győri Rómer Házban. Az őszi Art Market Budapesten pedig nemzetközi galeristák és művészek bevonásával szakmai szereplők először vitatják meg az üveg képzőművészeti műfajok között betöltött szerepét. A Bohus-Lugossy Alapítvány a 360 Design Budapest kiállítás partnereként nemzetközi üveg design kiállítással zárja a 2022-es Üveg Nemzetközi Évét.

A tematikus év hazai szervező partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért, kiemelt támogatói többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

Bővebb információk a programokról a www.uvegeve2022.hu weboldalon találhatók.