Győrben is emelkedett az ingatlanbefektetések hozama

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.08.23. 09:44

A 2023-ban megrendezett öt hazai világesemény jelentősen növelte a lakáshotelek forgalmát, ami az ingatlanpiacra is hatást gyakorol. A hosszú távra kiadó lakások hozamában is változást eredményezett a hónapok óta tartó lakáspiaci kettősség. A használt lakások átlagárának stagnálásával párhuzamosan és a fokozatosan emelkedő lakbérek miatt a lakáskiadással elérhető bruttó hozamok emelkedőre kerültek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Mekkora volt a tavalyi megtérülés és mennyi öt évvel korábban?

“A folyamat nem meglepő, számítani lehetett a hozamok emelkedésére, de most beszélhetünk tartós trendről. Az adatokból az látszik, hogy tavaly nyár óta emelkedőn vannak a lakáspiaci hozamok, de még bőven elmaradnak az öt évvel ezelőtti, 2018-as szintektől. A befektetési célú lakásvásárlások az elmúlt időszakban visszafogottak voltak, részben a bizonytalan környezet miatt, másrészt az állampapírok hozama bőven meghaladja a lakáskiadással elérhető szintet” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com legfrissebb, 2023 augusztusi adatai szerint Budapesten átlagosan 5,6 százalékos éves bruttó bevételarányos hozamot lehet elérni a jelenlegi átlagos négyzetméterárak és az átlagos lakbérek alapján. Bár ez meghaladja az egy évvel korábbi 5 százalékot, alulmúlja a 2018-ban látott 6,7 százalékos szintet. Balogh László elmondta, hogy a különböző kerületek és városrészek között jelentősek a különbségek. A XXIII. kerületben majdnem 10 százalékos lehet a hozam. Emellett XVI. kerületben lévő újmátyásföldi Centenáriumi lakótelepen és a VIII. kerületi Tisztviselőtelepen is 7 százalékot meghaladó hozamról lehet szó. A másik végletet a 3 százalékos hozamú városrészek képviselik, ide sorolhatóak az I. kerületi Tabánban található lakások, a XII. kerületi Széchenyi-hegyi vagy a III. kerületi remetehegyi ingatlanok.

A vármegyeszékhelyek összességében 5,6 százalékos hozamot nyújtanak, míg tavaly 4,9 százalékos volt a mutatójuk, öt évvel korábban pedig 8 százaléknál tartottak. “A városok között azonban itt is tetemes eltérések láthatóak” – közölte Balogh László az adatokat értékelve. A legmagasabb, 8,6 százalékos hozam Salgótarjánban érhető el, utána következik Tatabánya és Szolnok 6,8 és 6,4 százalékkal. A szakember elmondta, hogy több vármegyeszékhelyen jelentős munkahelyteremtő beruházás indult, ami élénkíti az albérletek iránti keresletet ezekben a városokban. “A kiadó lakások iránt növekvő igény a bérleti díjak növekedésén keresztül a hozamszinteket is emeli a vármegyeszékhelyek lakáspiacán. A nagyobb egyetemvárosokban, mint például Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Győrben 4,9-6,3 százalékos hozammal lehet számolni” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Magyarország a világtérképen

Egyelőre korai megjósolni, hogy mikor kap erőre az eladó használt lakások piaca és ezzel párhuzamosan milyen lesz a befektetési célú kereslet.

Az ingatlan.com szakértője szerint azonban valószínűsíthető, hogy a korábbi években megszokottnál több külföldi veheti számításba a magyarországi, elsősorban budapesti lakásbefektetést, az idén ugyanis a korábbi években már megszokott események – Sziget Fesztivál és a Forma-1-es nagydíj – mellett számos kiemelkedő nemzetközi esemény, köztük a pápalátogatás, a labdarúgás egyik kiemelkedő eseményének számító Európai-liga döntő, valamint az atlétikai világbajnokság ugyanis feltette a nemzetközi térképre a fővárost. A hosszú távú lakáskiadásban gondolkodó befektetők számára bízhatnak abban, hogy ha a reálkeresetek növekedése megindul, akkor az lakáspiacon elérhető hozamok is javuló tendenciát mutathatnak.

Forrás: ingatlan.com
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #befektetés | #hozam | #ingatlan | #lakáspiac |