Emlékmű újraavatás

Gyömörén született a Magyar Légierő első parancsnoka

Fotó: MTI/Mészáros János
mti
2021.08.14. 16:29

Méltó helyen, a Szolnoki Repülőmúzeumban avatták újra Háry László, a Magyar Légierő első parancsnoka emlékművet - jelentette ki a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője az esemény helyszínén, szombaton.

Vitéz Háry László 1890. augusztus 11-én született a Győr-Moson-Sopron megyei Gyömörén. Ő volt az önálló magyar légierő első parancsnoka. A nagyváradi honvéd-hadapródiskola elvégzése után, 1908-ban zászlós a cs. és kir. 9. tábori vadász zászlóaljnál teljesített szolgálatot.

Amint arról az mti és az M1 aktuális csatorna is beszámolt, a mai napon avatták újra emlékművét Szolnokon.

Kilián Nándor vezérőrnagy emlékeztetett: az emlékmű a 2001-ben kiürített tököli repülőtérről került Szolnokra, ahol a létesítményt üzemeltető, azóta a szolnoki repülőezredbe beolvasztott, egykori Vitéz Háry László Vegyes Repülőosztály állíttatta fel.

Fotó: MTI/Mészáros János

Aláhúzta: hosszú idő után, a Magyar Légierő első parancsnoka előtt tisztelgő alkotás így a rangjához és jelentőségéhez illő helyre került, hiszen a magyar repüléstörténet relikviáit felvonultató, nemzetközi hírű Szolnoki Repülőmúzeumban talált új, végleges otthonra.

Háry László már az első világháborúban pilótaként szolgált, 1918-ig több mint 300 éles bevetésen és 80 légiharcban vett részt. Ezzel vált méltóvá a később önálló haderőnemmé alakult légierő irányítására – idézte fel a vezérőrnagy.

Kilián Nándor hangsúlyozta: mindez a honi hadtörténet olyan fontos mozzanata, amelyet “nem szabad veszni hagyni”. Ezért született meg a döntés az emlékmű áttelepítéséről, az újraavatás időpontjául pedig igyekeztek minél közelebbi dátumot találni augusztus 15-höz, amely Nagyboldogasszony napja mellett a repülők napja is – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a hagyományápolás a Magyar Honvédségen belül haderő- és fegyvernemtől függetlenül mindenkinek fontos, “hiszen múlt nélkül nincs jelen és jövő” – fogalmazott.

Kapcsolódó témák: #haderő | #Magyar Honvédség |