Gyermekvasutasok nyári szolgálatban a balatonfenyvesi kisvasúton

Győr+ Fotó: MÁV
2024.07.06. 11:15

A balatonfenyvesi kisvasút az év minden napján közlekedik, de a nyári hónapokban a balatoni turisztikai szezonban egyre többen próbálják ki a zakatolást a Nagyberek varázslatos tájait bejáró kisvonatokkal. Ezt országbérlettel, Somogy vármegyebérlettel, ezek napijegyváltozataival, valamint Balaton24 napijeggyel is megtehetik.

A vakáció ideje alatt hétvégenként a budapesti Gyermekvasútról érkező és itt szolgálatot teljesítő ifjú vasutasokkal is találkozhatnak az utasok.

Az idei már a negyedik nyár, hogy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton szolgáló vasutasok érkeznek vendégszolgálatra a balatoni kisvasútra, a csisztai és a somogyszentpáli vonalon közlekedő vonatokon jegyértékesítési feladatokat látnak el helyi felnőtt kollégáikkal közösen, illetve a balatonfenyvesi végállomáson a vonatok indítását is végzik. A kiválasztott gyermekvasutasok a balatonfenyvesi hétvége két napját szolgálattal, az utána következő hétfőt pedig strandolással töltik – így minden nyári szombaton és vasárnap 10-10 kisvasutas fogadja az utasokat a nagybereki tájakot bejáró vonalakon.

A Gyermekvasút történetében több példa van arra, hogy más kisvasúton is szolgálatba állnak az ifjú vasutasok: több évtizedes hagyománya van a csereszolgálatoknak, nyaranta több németországi (Berlin, Drezda, Cottbus, Lipcse) gyermekvasútra is járnak szolgálattal egybekötött csereüdülésre a budapesti kisvasutasok, de van partnerkapcsolat a GYSEV nagycenki Széchenyi Múzeumvasútjával is, és ugyanígy a fővárosba is rendszeresen érkeznek vendégszolgálatba más kisvasutasokról gyerekek.

A balatonfenyvesi kisvasút történetében 2021 nyarán érkeztek először vendégszolgálatba ifjú budapesti vasutasok. Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Az évről évre növekvő utasforgalom egyik titka, hogy 2021 nyarán két évtizedes forgalomszünetelés után újraindult a forgalom a csisztai vonalon is, így Csisztafürdő lényegesen gyorsabban vált elérhetővé a Balaton-partról, mint közúton. Utazás közben az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, a kisvonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A járatokon lehet utazni országbérlettel, Somogy vármegyebérlettel, Magyarország24 és Somogy Vármegye24, valamint Balaton24 napijeggyel is.

A csisztai vonalon a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok: nyáron Balatonfenyvesről Csisztafürdőre az első 9:10-kor, Csisztafürdőről Balatonfenyvesre az utolsó 19:50-kor indul. A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak 6 vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) is.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Kapcsolódó témák: #balaton | #MÁV | #vasút |