Fajtaválasztás  – az ezerszer lerágott csont

Fotó: Bata Diána
Bajzát Zsuzsi
2022.10.19. 15:36

Az emberek jelentős része kizárólag az adott fajta megjelenése alapján választ kutyát, azt veszi amelyik megtetszik. Ennél nagyobb hibát a kutyatársunk kiválasztása során nem lehet elkövetni. A szakértők szerint a külső igenis számít, viszont számos más tulajdonságot figyelembe kell venni a fajtaválasztás során.

Hirdetés

Az, hogy az új családtag áldás vagy átok lesz életünkben elsősorban azon múlik, hogy felelősséggel, lehetőségeinket, forrásainkat, szokásainkat számba véve válasszunk fajtát – véli Bata Diána – Rehabilitációs és Engedelmes kutyakiképző.

A szakértő szerint a legfontosabb és legelső dolog, amelynek még a fajtaválasztást is meg kell előznie, hogy tisztázzuk, valóban felkészültünk- e arra, hogy kutyánk legyen. Vannak alapvető dolgok ugyanis, amelyeket feltétlenül biztosítanunk kell bármelyik fajtára is esik végül a választás.

Van elég időm, hogy foglalkozzak egy kutyával? Van elég türelmem és elég határozott vagyok-e ahhoz, hogy megtanítsam arra, mit szabad és mit nem? Hajlandó vagyok pénzt áldozni a nevelésére, ellátására? Képes vagyok lemondani dolgokról annak érdekében, hogy legyen egy kutyám, akiért ugyan sok áldozatot kell majd hoznom, de cserébe rengeteg szeretetet, élményt, örömöt kapok?

Ha minden kérdésre igen a válasz, akkor el kell gondolkodni azon, melyik fajta számomra az ideális és éppen ennyire hangsúlyos kérdés az is, melyik fajta számára lehetnék én ideális gazdi.

A kutyakiképző szerint azt is fontos rögtön a kutyaválasztás elején tisztázni, hogy egyes fajták standard szerinti mentalitását, habitusát, jellembéli vonásait a fajtához tartozó egyedek hordozzák. A fajtához pedig azok az egyedek tartoznak, amelyeknek származása, fajtatisztasága igazolható. Abban a szerencsés helyzetben van a 21. század gazdijelöltje, hogy minden információ rendelkezésére áll ahhoz, hogy ideális döntést tudjon hozni a fajtaválasztás kérdésében.

Sokunknak ismerős az érzés, milyen az, mikor meglátunk egy kutyát és felkiáltunk magunkban: Pont ilyet szeretnék! Ezzel nincs is semmi baj, de a következő kihagyhatatlan lépés az kell, hogy legyen, hogy alaposan utánajárunk a kiválasztott fajta tulajdonságainak. Az alaposan pedig nem azt jelenti, hogy egy egykutyás gazditól kezdek érdeklődni, aki néhány hetet vagy hónapot töltött el csupán a kutyával.

Bata Diána

Saját érdekünkben érdemes szakembereknek feltenni a kérdéseinket, vázolni az életkörülményeinket. A szakember lehet olyan kutyatenyésztő, aki az általunk választott fajtával foglalkozik vagy olyan tapasztalt kutyakiképző, aki ismeri a fajtát! Ezt azért kell hangsúlyozni, mert érdemben sem egy szaporító, sem egy önjelölt kutyasuttogó nem fog tudni segíteni.  

A legfontosabb kérdések:

Kinti vagy benti tartásra ajánlott? – Tudomásul kell venni, hogy egy kinti tartásra ajánlott fajta esetében a benti lét pont akkora szenvedés, mint ha egy benti tartásra ajánlott kutyát próbálnánk télen, nyáron az udvaron tartani.

Mekkora a mozgásigénye? – Nem csak abból adódhat probléma, ha lusta embernek aktív a kutyája, akár az is könnyen előfordulhat, hogy a gazdi mozgásigénye jóval nagyobb, túratársnak nem minden kutya alkalmas.

Mire lett eredetileg kitenyésztve a fajta? –  Ugyanis munkakutyának munka kell, vadászkutyának vadászat kell, juhászkutyának nyáj kell, társasági kutyának társ kell, még ha finomodtak is az eredeti funkcióból adódó tulajdonságok, végleg nem törlődtek ki egyik fajtából sem.

Mi a célom a kutyával? – Ez a kérdés szorosan összefügg az előzőekkel, egyértelmű, hogy ha például az az álmom, hogy dogdancing-re szeretnék járni a kutyámmal, nem fogok olyan fajtát találni amely kifejezetten erre lett szelektálva, de találok olyan fajtát, amelyik tulajdonságaiból adódóan a legalkalmasabb lesz a feladatra.

A kutyát kezelni lehet, megváltoztatni nem.  Ezért is nagy az ember felelőssége mikor fajtát választ.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állattartás | #kutya |