Fagyos reggel, szeles nappal, a hétvégére enyhe javulás várható

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.04.06. 07:13

Az április idén kifejezetten hidegein, sőt, téliesen indul. A locsolás napjára egy kicsit jobb lesz a helyzet, de messze az ideálistól.

Csütörtökön kelet, északkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, naposabb időszakok a Dunántúlon lehetnek. Az ország keleti-északkeleti harmadán eső, havas eső, havazás egyaránt kialakulhat. Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős lökések. Hajnalban -7 és 0, napközben északkeleten 2 és 5, máshol 6 és 12 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Pénteken a nyugati és délnyugati tájak kivételével sokfelé kialakulhat eső, helyenként havas eső, kezdetben északon és északkeleten havazás is. A Dunántúlon és a középső tájakon még többfelé élénk, néhol erős lehet az északnyugati szél. Hajnalban -3 és +3 fok közötti minimumokra van kilátás. Napközben 3 és 12 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb, nyugaton, délnyugaton a magasabb értékeket.

Szombaton a felhős, borongós időben többfelé várható eső, zápor. Már csak néhol lehet élénk a szél. Enyhébb lesz a reggel, napközben pedig 5-9 fok valószínű.

Húsvét napjain többfelé takarhatják felhők a napot, de már naposabb tájakkal is találkozhatunk. Helyenként eső, zápor előfordulhat. Hétfőn többfelé élénk, nyugaton erős lehet az északias szél. Vasárnap 8 és 13, hétfőn 11 és 17 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet – írja az idokep.hu.

Csütörtökön kettősfronti hatás várható, így fejfájás, migrén, vérnyomásproblémák, keringési panaszok, alvászavar, dekoncentráltság, tompaság egyaránt jelentkezhet.A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Az idősek és a keringési panaszokkal küzdők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést, valamint a stresszt. A fagyos reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, napközben pedig gyulladásos jellegű ízületi problémák is jelentkezhetnek. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a felhősebb idő lehangoltságot okozhat – jelzi előre az orvosmeteorológiai hatásokat a szakoldal.

Csütörtökön az ország keleti-északkeleti harmadán eső, havas eső, havazás egyaránt kialakulhat, így ezeken a tájakon vizes, csúszós, a havazással érintett tájakon síkos, akár latyakos, hókásás, havas utakkal is találkozhatnak a közlekedők. Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős lökések, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását – hívták fel a figyelmet a közlekedésre gyakorolt hatásairól az időjárásnak.

Kapcsolódó témák: #időjárás |