Ezt nem ússza meg senki: ismét állítanunk kell az órán

Győr+
2023.03.25. 17:14

Magyarországon ismét óraátállításra kerül sor most vasárnap: hajnali 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órákat. A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előre állítjuk az órát. Régóta téma az EU-ban, hogy eltörlik ezt a metódust, de nem látni, mikor léphet életbe ez az intézkedés.

Az eredeti ötlet a takarékosságra vezethető vissza: az óra átállításával a 18. században még a szénfogyasztáson szerettek volna spórolni, miközben növelhetik vele az üzletek forgalmát. Viszont a modern korban ezek a szempontok kevésbé fontosak, ráadásul az emberek nagy részének komoly gondot is jelent az óraállítás: felborul a megszokott életrend, ilyenkor gyakoribbak a balesetek is az utakon.

Egy EU-s kutatás szerint az emberek 84 százaléka teljesen eltörölni az óraállítást. Ezzel összhangban 2019 márciusában döntött úgy az Európai Parlament, hogy eltörlik, azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. Azóta azonban nem nagyon foganatosították ezt, a Covid és a gazdasági, valamint az energiahordozó-válság, és a háború kezelése háttérbe szorították ezt a kérdést.

Jelen állás szerint 2024-ben kellene végső döntést hoznia a tagállamoknak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy Magyarország a többséggel tart majd, tehát nyitottak vagyunk az átállítás eltörlésére, és akár a nyári, akár a téli időszámításra át tudunk állni végérvényesen.

Az átállás elsősorban a közlekedést érinti közvetlenül és azonnal, az érintett vonatok listájáról itt tájékozódhatunk.