Körömrágás ellen

Ezekkel a trükkökkel leszokhatsz a körömrágásról

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.09.17. 11:08

A körömrágás azontúl hogy rossz szokás, esztétikailag is kiábrándító látványt nyújt. Járványidőszak idején különösen veszélyes a szánkban turkálni, számos kórokozó kerül a szervezetünkbe általa. Leszokni nem egyszerű erről a kényszercselekvésről, azonban tippjeink segítségével le fogod tudni küzdeni ezt a kellemetlen szokást.

Számos kiváltó oka lehet a körömrágásnak, de a legtöbb esetben stressz, elfojtott indulatok, vagy berögzült szokás váltja ki ezt a kényszercselekvést. Általában hosszú évekig elkíséri az embert, ami nem csak a szervezetünket, de a körömágyat is megbetegítheti. Mint a legtöbb dologra, itt is igaz, hogy fejben dől el a dolog. Így ha elhatároztad, hogy le fogsz szokni a körömrágásról, akkor tippjeink segítségével sikerülni is fog.

Helyettesítsük valamivel a cselekvést

Gondold végig, hogy milyen élethelyzetben szoktad rágni a körmödet. Épp a tv előtt ülsz, vagy a volán mögött a dugóban? Mivel a körömrágás pótcselekvés is, érdemes más helyettesítő cselekvéshez nyúlni, ha tudod mikor szokott előjönni a kényszer. Tévénézés közben például hasznos, ha valamit a kezed közé veszel. Legyen szó stresszlabdáról, vagy pörgettyűről, lényeg hogy lefoglald a kezed. A volán mögött inkább a kormányt fogjuk, azonban piros lámpánál akár egy gumiszalag a csuklón is segítség lehet, valamint a rágózás is mint orális inger.

Társítsuk élményhez a körömrágást

Gyógyszertárakban és drogériákban is lehet kapni körömrágás elleni ecsetelőket, melyek tartósan megmaradnak a körmökön és nyállal keveredve borzasztó íz társul hozzá. Azonban, ha valaki nem büntetéshez szeretne folyamodni, hanem inkább pozitív megerősítéshez, annak a jutalmazás is beválhat. Tűzzünk ki egy célt magunk elé, hogy meddig kell kibírnunk körömrágás nélkül, és ha sikerül jutalmazzuk meg magunkat. Akár egy drágább körömlakkról, ami szépen fog mutatni az egészséges körmökön, vagy egy szép gyűrűről ami odavonzza a tekintet a kezünkre.

Hölgyeknek segítség lehet a manikűrös

Ha nem jársz körmöshöz, akkor épp itt az ideje. Egy szépen elkészített manikűrt senki se szeretne tönkre tenni, valamint 2-3 hétig tartós, ami épp elegendő idő, hogy leszokjunk a körömrágásról. Hasznos akkor is, ha valaki a körömágybőrt rágja, mivel a szakember a köröm körüli területet is szépen rendbe rakja. Férfiaknak segítség, hogy amikor csak lehet kesztyűt viselnek, vagy ragtapasszal leragasszák a köröm területét, amíg nem sikerül leszokni a körömrágásról.

Járjunk utána a lelki okoknak

Valakinél nem bizonyos helyzetek, hanem érzések váltják ki a körömrágást. Ha azt veszed észre magadon, hogy izgulás és félelem társul ehhez a cselekvéshez, akkor érdemes kiiktatni a kiváltó okokat. Ajánlatos ilyenkor is pótcselekvéshez nyúlni, valamint a családtól, barátoktól segítséget kérni, hogy tereljék el a figyelmedet. Próbáljuk a stresszhelyzetek kiiktatni az életünkből, és ha úgy érezzük ez egyedül nem megy, és a szokás már krónikussá válik, akkor szakember segítségét kérni a leszokáshoz.

Kapcsolódó témák: #betegség | #pszichológia | #szépségápolás |