Erre érdemes figyelni külföldi jövedelemigazolás igénylésekor!

Győr+ Fotó: MTI
2023.04.19. 08:56

Külföldi jövedelemigazolás postai úton vagy személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain kérhető. A tapasztalatok szerint sokan hibásan vagy hiányosan nyújtják be kérelmüket, ezért ők csak később juthatnak hozzá a várt igazoláshoz.

Az év első felében sok külföldön – jellemzően Ausztriában, Németországban – dolgozó magyar keresi fel a NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei ügyfélszolgálatait, hogy igazolást kérjenek a külföldi hatóság nyomtatványán a Magyarországon szerzett jövedelmeikről.

Az ügyintézéshez a külföldi adóhatóság nyomtatványa (jellemzően E9 vagy EU/EWR) és egy kérelem szükséges. Az ajánlott kérelem elérhető a NAV honlapján, a „Nyomtatványok” menüpontban. A külföldi nyomtatványt az igénylőnek kell beszereznie. A kérelmet egy, míg a külföldi dokumentumot két (németországi esetén három) példányban kell kitölteni és aláírni.

A tapasztalatok szerint sokan szeretnék e-mailben vagy e-Papíron kezdeményezni az ügyintézést, azonban szkennelt vagy fotózott dokumentum nem alkalmas külföldi igazolás ügyintézésre az eredeti aláírás hiánya miatt. Gyakran kell hiánypótlásra felszólítani az ügyfeleket, ilyenkor csak később jutnak hozzá az igazoláshoz. A leggyakoribb problémák, hogy nem írják alá, eltérő évet jelölnek a kérelmen és a külföldi dokumentumon, nem csatolnak mellé kérelmet, csak kérelmet küldenek külföldi irat nélkül, illetve csak egy eredeti példányt küldenek a külföldi nyomtatványból.

Akinek volt adóköteles jövedelme Magyarországon, annak csak azután adható ki az igazolás, ha a NAV által készített adóbevallási tervezetet – szükség esetén módosítás, kiegészítés után – már elfogadta, vagy önállóan benyújtotta személyijövedelemadó-bevallását. A bevallási tervezet a NAV eSZJA-portálján (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el, többek között ügyfélkapus azonosítással.

Akinek nem volt Magyarországon adóköteles jövedelme, annak elegendő erről a NAV külföldi jövedelemigazoláshoz ajánlott kérelem nyomtatványán nyilatkoznia, nem kell nulla adattartalmú szja-bevallást benyújtani.

Forrás: NAV

Kapcsolódó témák: #jövedelemigazolás | #külföld | #munkavállaló | #NAV |