Vízbiztonság

Elindult a „Viseld a mentőmellényt!” kampány

Fotó: VMSZ/Besenyei Gergely
Győr+
2021.08.09. 13:16

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata mentőmellény népszerűsítő programot indított, melyben számos ismert és elismert ember segít (művészek, sportolók, műsorvezetők).

A mentőmellény nagykövetek vállalták azt, hogy részt vesznek ennek az életmentő eszköznek a népszerűsítésében, hiszen a mentőmellény viselésével a vízbefulladások nagy része megelőzhető lenne.

A kampányt az elmúlt 22 év tapasztalataira és arra a júliusban végzett felmérésre alapozták, amelyben azt kérdezték a több mint 5000 embertől, hogy hordanak-e vízen sportolás közben mentőmellényt, és ha nem, akkor miért nem.

A kérdésekre SUP-osok, vízibiciklizők, kajakozók és csónakokat használók válaszoltak a legnagyobb arányban. Mindössze 17 százalékuk visel minden esetben mentőmellényt, amikor vízre száll, a válaszadók fele pedig sosem veszi fel, maximum akkor, ha kötelező.

Fotó: VMSZ/Besenyei Gergely

A mentőmellényekre, úszást segítő mellényekre vonatkozó jogszabályok rendben vannak, nem azért kezdtünk bele ebbe a kampányba, hogy ezeken módosítsanak. Mi az egyéni felelősséget szeretnénk kiemelni: egy életünk van, és mindenki kerülhet bajba a vízben váratlanul. Ha rajtunk van a mellény, akkor van esélye annak, sőt, nagyon nagy esélye van annak, hogy túlélünk egy vízbeesést. De ha nincs, ami fenntartson a vízen, akkor sokszor már csak mi találjuk meg a bajbajutottat a szonáros hajóinkkal a meder alján” -mondta el a kampányindítón Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

“Több déli parti strandon is szolgáltam vízimentőként. És láttam, hogy még azok, akik hosszú évek óta ide járnak nyaralni, sincsenek tisztában a tó alapvető veszélyes tulajdonságaival. Főleg a déli part egy bájos, lapos gyerekmedencének tűnik, miközben pont a déli part közelében van a legnagyobb vízmélység, amibe hirtelen érkezünk be, az úgynevezett marásvonalnál. Nagyon nagy veszélyforrásnak tartom, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani, beleesni. Amikor meleg a Balaton vize, akkor sem szabad bemosakodás nélkül beugrani, hiszen nem az abszolút vízhőmérsékletet kell nézni, hanem a különbséget a felforrósodott test és a víz között. Ilyen esetben is életmentő a mentőmellény” – tette hozzá Zólyomi Zsolt, parfümőr, aki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál végzett vízimentőként, szívügye a biztonságos strandolás, vízisportolás tudatosítása.

Amikor felkérést kaptam arra, hogy részt vegyek ebben a kampányban, rögtön eszembe jutott az, amikor először találkoztam a vízzel: 5-6 évesen, amikor első alkalommal mentem úszásoktatásra, szó szerint bedobtak a vízbe. Akkor nagyon megijedtem és közel 30 évbe telt, mire újra megpróbálkoztam az úszástanulással. Addig sokat jártam tengereken, óceánokon, és mindig nagyon bátran be is mentem a vízbe – derékig. De igazán térdig érő vízben éreztem magam biztonságban. 7-8 évvel ezelőtt kezdtem el tanulni, és meg is tanultam úszni, közben próbáltam leküzdeni a félelmeimet a vízzel kapcsolatban. Mély vízben még mindig nem tudok úszni, mert ott félek. Ott rajtam van a mentőmellény” – mondta el Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar alapítója, vezetője.

A mentőmellény nagykövetek – akiknek köre folyamatosan bővül – segítenek a társadalmi szemléletformálásban:
Balsai Mónika színművész, Cholnoky Sára szörfversenyző, olimpikon, Gerő András vitorlázó-újságíró, Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekar vezetője, Liptai Klaudia színművész, Kendeh-Hofherr Krisztina menedzser, producer, Miseta Zoltán, a Balatonlelle-Karádi Általános Iskola iskolaigazgatója, Nagy Sándor színművész, Papp Gergő Pimaszúr riporter, Pataky Ágnes producer, modell, Pipis Bernát evezős túraszervező, Pordán Petra műsorvezető, Sváby András újságíró, Tóth Balázs, a BL YachtClub & Apartments vezetője, Tunyogi Bernadett színművész, Zenthe Ferenc régi balatoni vitorlázó, mérnök-közgazdász, Zólyomi Zsolt parfümőr, Vadon János műsorvezető, Szabó Győző színművész.

Forrás: vizimentok.hu

Kapcsolódó témák: #mentőmellény | #vízimentés |