Katasztrófavédelem

Életmentő készüléket nyerhetünk a Katasztrófavédelem jóvoltából

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.12.27. 08:10

Nyereményjáték indul december 27-én a Győr+ Média Facebook- és Instagram-oldalán. A győztesek egy-egy szén-monoxid-mérőhöz juthatnak hozzá a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából.

Hirdetés

Az illetékesek idén is szeretnék figyelmeztetni az embereket a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire, emellett mérőeszközökkel is segítenek a rászorulókon.

,,A katasztrófavédelem évek óta próbál segíteni, minden esztendőben felvesszük a karitatív szervezetekkel a kapcsolatot. Idén is több száz szén-monoxid-mérőt, illetve füstérzékelőt osztottak ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a szervezetek részére, amelyek aztán ezeket eljuttatják a rászorulóknak” – mondta Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság százados szóvivője a Győr+ Rádió reggeli műsorában.

A szén-monoxid színtelen és szagtalan, nehezen észrevehető, jól keveredik a levegővel. Már kis mértékben is halálos lehet. A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő, nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, de a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül is kerülhet szén-monoxid a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, így ezeket mindig szakemberrel végeztessük el.

,,A tűzoltókat, illetve a katasztrófavédelmet leginkább a tűzesetekkel, illetve a balesetekkel hozzák összefüggésbe. Pedig ugyanúgy fontos munkánk, hogy megelőzzük a tüzeket, illetve a baleseteket. Ennek kapcsán a téli időszakban a fűtés veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, a szén-monoxid-mérgezésre és a lakástüzek megelőzésére. Nagyon fontos feladatunk, hogy minél kevesebb embert kelljen ilyen helyzetből megmenteni” – tette hozzá Ruskáné Takács Anita.

A százados szóvivő arról is beszélt, ha otthonunkban rosszul érezzük magunkat, szédülünk, hányingerünk van, akkor gyanakodjunk a szén-monoxid-mérgezésre.

„Fontos, hogy vegyünk szén-monoxid-érzékelőt, amely a sok odafigyelés, a levegőztetés és a karbantartás mellett felhívja a figyelmünket, ha baj van. Sípol, fényjelzést ad, figyelmeztet a veszélyre. El kell hagyni a lakást, és hívni kell a 112-t” – hangsúlyozta a Ruskáné Takács Anita, aki hozzátette, lényeges, hogy a mérőeszközt a leírásban szereplő, megfelelő helyre helyezzék.

Mire kell figyelnünk biztonságunk érdekében?
A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása
és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos (szilárd tüzelés esetén évente, gázzal történő fűtés esetén kétévente szükséges).

A témához kapcsolódóan nyereményjáték indul december 27-én a Győr+ Média Facebook- és Instagram-oldalán. A győztesek egy-egy szén-monoxid-mérőhöz juthatnak hozzá a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából. A nyereményjáték szabályzata ide kattintva érhető el.

A Facebookon az alábbi posztnál zajlik a nyereményjáték:

Az Instagramon pedig itt:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #nyeremény | #szén-monoxid |