Időjárás

Egy havi csapadék is lehullhat néhol 

Győr+ | Illusztráció: Pixabay
2023.01.09. 07:03

Kiadós esővel kezdődik a hét. Néhol egy havi csapadék is lehullhat kedd estig, a hegyekben pedig hó is eshet.

Hirdetés

Ne hagyjuk otthon az esernyőt és az esőkabátot, de kedden sem érdemes messzire tenni őket, hisz egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer és egy mediterrán ciklon hoz kifejezetten csapadékos, többfelé szeles, borongós időjárást a hét első két napján.

Az Időkép WRF animációján a csapadék várható érkezése:

A frontrendszer csapadézónája hétfő reggel már megérkezik a nyugati és északi tájakra, majd egyre keletebbre húzódik miközben lelassul felettünk. Így napközben sokfelé kell kiadós esőre, záporokra számítani, az esőzés pedig kedden is folytatódik. Ekkorra tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek visszapörgő csapadékrendszere főleg a keleti és középső országrészben okoz majd esős időjárást. Napközben egyre többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, mely a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, nyugat felől pedig megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

A friss előrejelzések szerint a legtöbb csapadék az ország középső harmadában hullhat le, kedd estig néhol 30 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. 

Az eső mellett havas esőre, kisebb havazásra is sor kerülhet északi hegycsúcsainkon. Erre legkorábban hétfő estétől nyílik esély, amikor észak, északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása magasban.

Forrás: Időkép

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #csapadék | #eső | #időjárás |