Élen az elhízásban

Dobogósok vagyunk az olimpián kívül is

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.08.06. 10:33

„Az olimpiai, nagyon szépen csillogó érmeink mellett van sajnos egy előkelő helyezésünk, aminek nem lehet örülni. Az elhízási ranglistán még mindig a dobogón állnak a magyar emberek” - írta Antal Emese dietetikus Facebook bejegyzésében.

Ezek sokkoló adatok, de szembe kell néznünk a csúf igazsággal – mutatott rá a szakember.

Részletezte: a magyar lakosság csupán egyharmada tekinthető normál súlyúnak, tehát kevesebben vannak azok, akiknek megfelelő a testalkata.

Minden negyedik-ötödik gyermek küzd plusz kilókkal. Ha az egyik szülő túlsúlyos, 50 százalék az esély arra, hogy a gyermeke is az lesz, viszont ha mind a két szülő túlsúlyos, akkor ez 80 százalékra kúszik fel.

Antal Emese figyelmeztet, kár azt gondolni, hogy ez csak a genetika: „ha tudod, hogy milyen betegséggel küzdenek/küzdöttek a felmenőid, helyes táplálkozással, életmóddal a rizikó faktorokat nagy mértékben csökkentheted”.

A dietetikus azt hangsúlyozta, sokkal könnyebb a dolga annak, aki ha 2-5 kiló súlyfelesleggel küzd, még idejében elkezd odafigyelni, mint annak, akin több a plusz. A 10-20-30 kiló ugyanis nem fog egyik napról a másikra leolvadni.

Antal Emese közölte, sok esetben nem egyszerű kialakítani az egészséges életmódot, az tervezést igényel, s a kényelemről nehéz lemondani akármilyen is a cél. A szakember arra biztat, mindenki vegye elő az akaraterejét, mert a saját és családja érdekében megéri.

Tedd végre az első helyre az egészségedet, mert ha kitartó vagy, akkor az életed nagyon sok területén jobbra fognak fordulni a dolgok: nőni fog a vitalitásod, jobb lesz a kedved, jobban fogsz aludni, több kedved lesz összebújni a kedveseddel, és nem utolsó sorban, példát fogsz mutatni a gyermekeidnek.”

Kapcsolódó témák: #elhízás | #túlsúly |