Hirdetés
Korai vizsgálatok

Csecsemőszűréssel jól kezelhetővé válnak a születési rendellenességek

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.08.17. 16:49

Az újszülöttek négy százalékánál fordul elő valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar, és ezer csecsemőből 30 súlyos betegséggel látja meg a napvilágot – írja a Semmelweis Egyetem 2018-as kutatása. Ezért minden babának ajánlott az agy, csípőízület és has-kismedence korai ultrahang-vizsgálata még fél éves kor előtt, amellyel kiszűrhetők a leggyakoribb egészségügyi problémák.

Hirdetés

A fejlődési problémák közül számos betegség a magzati létben még nem mutatható ki, csak a születést követően. Ezek minél korábbi felfedezése, a belőlük esetlegesen kialakuló betegségek megelőzése, illetve kezelése nagyon fontos.

A koponya, azaz az agy vizsgálatának célja a fejlődési rendellenességek, a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, illetve az oxigénhiányos állapotok következtében kialakuló károsodások korai felismerése, kimutatása.

A hasi-medencei ultrahang-vizsgálat során áttekintik a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a vesék, a húgyhólyag, a kismedencei-, és belső ivarszervek állapotát. Kizárható például a “gyomorszáj-szűkület” (pylorus stenosis) jelenléte a bukós, hányós csecsemőknél. A leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességnek számító vese elváltozások is kiszűrhetők: a vizeletelvezető rendszer elzáródásai, a vizeletpangással járó problémák, a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték váltakozó mértékű tágulata, valamint a vesék cisztás megbetegedései.

A csípőízületi ultrahanggal időben felismerhetők a kóros eltérések, megítélhető az estleges csípőficam, az alulfejlett csípőízület, a csontos és porcos csípőízületi vápa állapota, és a combfej helyzete. A még porcos állapotban lévő ízületeknél lehetővé válik a korai, hatékony, és megterhelést a legtöbb esetben nem jelentő kezelés. Azoknak a babáknak kötelező, akik fokozott kockázati csoportba tartoznak családi előzmény, ikerterhesség, ránc-aszimmetria, végtaghossz-különbség miatt.

Mint ismeretes az ultrahang-vizsgálat nem fáj és semmilyen kockázattal nem jár, ez az egyik legbiztonságosabb képalkotó eljárás, amely még csecsemőknél is számos alkalommal ismételhető szükség esetén. Mivel számos betegség hatékonyan kiszűrhető, lehetővé téve ezzel a korai kezelést, így minden csecsemőnek ajánlott a korai hármas ultrahang vizsgálat. „Kiemelten javasolt a szűrés, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam, anyagcsere-betegség (pl. cukorbetegség). Szintén érdemes ultrahangos szűrésre vinni azokat a babákat, akik ikerterhességből, vagy farfekvéssel születtek vagy fejlődésük elmarad az átlaghoz képest. Mindazon csecsemőknek is fontos, akiknél méhen belüli téraránytalanságot figyeltek meg korábban, illetve, ha a fogó-vagy vákumos beavatkozásra volt szükség a szülés során. Természetesen akkor is javasolt a szűrés, ha a terhesség alatt végzett ultrahang vizsgálat során valamilyen elváltozást találtak, illetve, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad” – mondta dr. Bács Éva, radiológus, aki a csecsemőszűréseket végzi az Affidea Magyarországnál.

Az ultrahangos szűrést ideális esetben 6-8 hetes korban, de legkésőbb 5-6 hónapos korig érdemes elvégeztetni. ”Az időkorlát betartása részben azért fontos, mert pl. a koponya-, azaz agyi ultrahangvizsgálat “ablakaként” szolgáló nagykutacs egyre kisebb lesz a fejlődés során, és később ennek bezáródása, már nem teszi lehetővé az agy részletes vizsgálatát. Mind emellett a combcsont feje is csak az első hat hónap idején van porcos állapotban, ezért a csípőelváltozások korai, hatékony, és a baba számára megterhelést nem jelentő kezelése érdekében is lényeges a mielőbbi felfedezés. Koraszülött babák esetében, a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni” – tette hozzá dr. Bács Éva.

A koponya- és csípővizsgálat esetében semmiféle előkészítés nem szükséges, újszülöttek esetében pedig a hasi vizsgálat során sem feltétel az éhgyomor megléte. A vizsgálatok részben hanyatt-, részben oldalfekvésben, melegített kontakt-zselével történnek.

Néhány újszülött (és persze főként nagyobb csecsemő) a vizsgálatot nehezen tűri, és ezt hangos sírással jelzi. Mindez megszokott a vizsgáló személyzet számra, nem jelent külön problémát, de lehet kéznél egy figyelmet keltő csörgő/apró játék, hogy a babát nyugtatni tudják.

Hirdetés