Hirdetés

Cáfolnak a kutatók, nem szárad ki a Balaton

Győr+
2022.05.15. 11:40

Nyakunkon a következő balatoni szezon, amit azon kívül, hogy elkezdtük a terepi munkát, abból is észreveszünk, hogy egyre több cikk jelenik meg a Balatonról.

Hirdetés

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fontosnak tartja leszögezni, hogy egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton és bíznak benne, hogy még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta. Jelenleg ráadásul nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről.

A tihanyi székhelyű intézet az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Fő feladata az édesvizek környezettani kutatása. Hangsúlyosan vizsgáljuk a Balaton és vízgyűjtőjének élővilágát, annak tér és időbeni változásait, életfolyamatait, anyagforgalmi sajátosságait és az ezekre hatással lévő környezeti tényezőket és emberi hatásokat.

Hirdetés
Közleményükben írják:

Tudni kell azonban, hogy különböző forgatókönyvek vannak, és ezek közül a legrosszabbak szélsőséges eseményekkel is számolnak. A klímaváltozás miatti hosszú aszályos időszakok miatt számítani lehet jelentős vízszint-ingadozásra, és gyakran alakulhat ki tartósan alacsony vízszint. A biológiai rendszerek változását nehéz előre jelezni, különösen a klímaváltozás tükrében, de a meglévő hosszútávú adatsorok alapján vizsgálhatjuk, hogy az alacsony vízállás hogyan hat az algák mennyiségére.

A Balaton vízminőségét alapvetően a mikroszkópikus lebegő algák minősége és mennyisége határozza meg.

Az elmúlt húsz évben az algák mennyisége (a-klorofill koncentráció) a Keszthelyi-medencében két évben (2019 és 2021) haladta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (75 µg/L), de ezen alkalmak egyike sem köthető az alacsony vízálláshoz (ábra). A Siófoki-medence algában jelentősen szegényebb, egyetlen évben sem fordult elő hasonló jelenség. A lebegő mikroszkópikus algák mennyiségét ugyanis a rendelkezésükre álló szervetlen növényi tápelemek, közülük is a foszfor határozza meg.

Grafikon, részletes beszámoló elemzés a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján.

Forrás: Csodálatos Balaton és Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Kapcsolódó témák: #balaton | #nyár |
likeold
a fb oldalunkat