Megtakarítás Gyerekeknek

Biztos tud róla? Ilyen támogatásokat vehetnek igénybe a családok

Fotó: Freepik
Megtakarítás Gyerekeknek
2022.05.16. 16:01
Hirdetés

A gyermeket nevelő családok hazánkban számos kedvezményre és vissza nem térítendő támogatásra jogosultak, amelyek közül vannak csak idén elérhető lehetőségek is. Megmutatjuk a legnépszerűbbeket és azokat is, amelyekről keveset hallani.

Hirdetés

A kormány számos olyan családbarát intézkedést hozott az utóbbi években, amelyek segítik a gyermekeket nevelő szülőket. Így sokan könnyebben juthatnak hozzá első saját otthonukhoz, növelhetik életszínvonalukat, és akár több milliós, vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül mutatjuk be ezeket a lehetőségeket. 

10 millió forint, akár vissza nem térítendően – a Babaváró hitel 

A Babaváró hitelt a gyermeket tervező vagy váró házaspárok igényelhetik. A lehetőség az egyik legnépszerűbb hazánkban, hiszen jelenleg a Magyarországon elérhető hitelek közül a ez a legkedvezőbb. Mindössze 0,5%-os a kamata, és azt is átvállalja az első 5 évben az állam. Az első gyermek megszületésével pedig az egész futamidő alatt kamatmentes maradhat a kölcsön, sőt, három gyermek után át is alakulhat vissza nem térítendő támogatássá. 

Szabad felhasználású, maximum 10 millió forintos hitelről van szó, amely már csak idén igényelhető. Ez utóbbi sajnos duplán nem jó hír, hiszen az infláció és a megugró ingatlanárak most kevesebb lehetőséget teremtenek azoknak, akik esetleg ingatlanvásárlásra fordították volna az összeget.

Inflációkövető összeggel segíti az életkezdést a Start számla

Az állam minden 2005. december 31-e után született gyermeknek egy egyszeri életkezdési támogatást nyújt, amelynek összege jelenleg 42.500 forint. A hátrányos helyzetű családok számára pedig plusz 44.600 forint jár gyermekük 7. és 14. születésnapján. 

Az életkezdési támogatást az automatikusan megnyíló Start-számlán helyezik el, ahonnan a gyermek 18 éves korában veheti fel a mindenkori inflációval rendszeresen megnövelt összeget.

Az apa vagy a nagyszülő is otthon maradhat a kicsivel – gyed

Fotó: Freepik

Egy nő számára is fontos a munkavállalás és a karrier, a gyermekvállalással azonban ez sokszor kényszerűen háttérbe szorulhat. Ennek megoldására már az apák is otthon maradhatnak a gyermek mellett, sőt, bevezetésre került a nagyszülői gyed rendszere is. 

Ennek segítségével azok a nagymamák, nagypapák részesülhetnek gyermekgondozási díjban, akik munkahelyüket feladva az unokájukra vigyáznak addig, amíg a szülők dolgoznak. Ha több 2 év alatti unoka van a családban, akkor egyszerre több gyermek után is igényelhető a nagyszülői gyed. 

Már csak idén igényelhető az autóvásárlási támogatás

Idén december 31-ig igényelhető a nagycsaládosok vissza nem térítendő autóvásárlási támogatása. Hétszemélyes autóra lehet kérni, összege pedig maximum 2,5 millió forint, de legfeljebb a bruttó vételár 50%-a. B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető kisbuszokra is igénybe vehető a támogatás, elektromos üzemű kisbuszok esetében 4 milliós értékhatárig. 

Évente 120.000 forintot kaphatunk – adókedvezmények betegségek után 

Ha családunk egyik tagja – legyen akár szülő, akár gyermek – törvényben meghatározott tartós betegségben szenved adókedvezményt kérhetünk, amelynek összege 2022-ben havi 10.005 Ft. Ilyen betegség például a gyakori laktózérzékenység, vagy cukorbetegség.

A betegségnek van egy úgynevezett BNO kódja, amely a kezelési lapon is szerepel. Ha ez a kód szerepel a kormányrendeletben, akkor élhetünk ezzel az adókedvezménnyel, és 5 évre visszamenőleg is kérhetjük. 

További lehetőségek 

A fentiek csupán ízelítőt jelentenek. További számos támogatás is rendelkezésére áll a gyermeket nevelők, vagy tervezők számára. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a falusi CSOK keretében például 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget nyújt az állam a családoknak. 

Továbbá illetékmentességet, áfa-visszatérítést, és kamattámogatott lakáshitelt biztosít. Igénybe lehet venni a jelzáloghitel elengedését is, illetve 2022. december 31-ig a lakásfelújítási támogatást is.

A tudás most pénzt jelent

A fenti lehetőségekről és a további támogatásokról, valamint a gyermekekkel kapcsolatos pénzügyi tudnivalókról ezen a blogon nemcsak értékes információkat, de hasznos tippeket is találhatunk.

Tájékozódni, nyomon követni az új lehetőségeket ezen a területen kiváltképp fontos, hiszen láthattuk, hogy milliós összegekről és sokszor korlátozott idejű konstrukciókról van szó. A tudás most nem hatalmat, hanem pénzt jelent – ami gyermeket nevelő szülőként, a jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt fontosságú. 

(X)

likeold
a fb oldalunkat