Állat étrend

BARF etetés, az egészséges kiskedvencekért

Fotó: Molnár Anna
Tóth Vivien
2021.05.07. 17:32

A külföldön méltán népszerű BARF etetés, hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A mai világban egyre nagyobb számban fordulnak elő a kutyáknál és a macskáknál, az allergiás megbetegedések, az izületi problémák, és az allergiás immunreakciók. A nyers etetés ezekre mind megoldást nyújt.

Csak a sertés nem ajánlott nyersen

Dr. Sík Sándor állatorvos szerint, ha a tápokat vesszük figyelembe, a legfontosabb a fehérje és az energia tartalmúk, ezt a kutya mérete és kora határozza meg egyénileg. Véleménye szerint a mai kutyatápok nagy számban olyan minőségűek, mint a rossz minőségű emberi ételek, megtalálhatóak bennük az ízfokozók, aromák, amelyekkel növekszik a daganatos megbetegedések kockázata. 

 A doktor szerint a kutya ragadozó mivoltából elengedhetetlen a hússal való etetése. A vadállatok is az elejtett zsákmányból először a belsőségeket, a gyomrot, a májat fogyasztja el, amik tartalmaznak már növényi eredetű tápanyagokat, vitaminokat. A BARF etetésnél is gondolnunk kell arra, hogy maga a hús nem elég a kutyának, lehetőség szerint növényi dolgokkal kell kiegészíteni az étrendjüket.

Az állatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy nyersen a sertés húst tilos odaadni az állatnak, mégpedig az Aujeszky-féle betegség miatt. Ám csirkét, marhát, vadat, nyulat, nyugodan adhatunk nyersen a házi kedvencünknek. 

Emellett az étrend mellett, viszont figyelni kell – főleg nagytestű kutyáknál – a megfelelő kalcium pótlásra, és a rendszeres féregtelenítésre is.

Nem vadul el az állat a BARF-tól

Molnár Anna egy francia bulldog gazdája, emelett kisállat dietetikát tanul. A két éves kutyáját, már egy éve eteti BARF-al és csupa jó dologról tud beszámolni.

Fotó: Molnár Andrea

“Előnyként, ami számomra a legfontosabb, hogy a kutyám allergiája teljesen megszűnt. Amióta BARF-ozunk a kutyám makk egészséges, borzasztó aktív és mozgékony. A szőre soha nem volt ilyen fényes még, és a széklete mennyisége is harmadára csökkent.” – osztja meg pozitív tapasztalatait.

Kereskedelembe kapható kutya eledelt egyáltalán nem ad a kutyájának, ellenben étrendkiegészítőt ő is fontosnak tartja a BARF mellett, kedvencének finomítatlan kókuszzsírt ad szőrhullás ellen, illetve spirulinát, ami egy alga készítmény magas aminosav és probiotikum tartalommal.

Ha valaki a nyersetetést hallja, sokszor felháborodik, hogy elvadul a kutyája. Anna ezen jót mosolyog, nem érti a felvetést. Véleménye szerint ez teljesen alaptalan feltételezés.

Érdekesség, gazdi aki a cicáját eteti BARF-al

A BARF szót ha meghalljuk, a legtöbb ember rögtön a kutyákra gondol, ezért különleges Ágnes, aki a macskáit eteti ezzel az étrenddel. 

Jánosa Ágnes egyetemen tanított állattenyésztést, és öt macska boldog tulajdonosa. Véleménye szerint a magas gabona tartalmú tápokat a cicák nem tudják megemészteni, székletük lágy szerkezetű lesz.

Mivel a macskák a zöldségeket sem tudják megemészteni, Németországból származó komplex vitaminnal szórja meg az ételüket, illetve kúraszerűen Béres cseppet ad vitamin kiegészítésnek.A cicákat eleinte meg kell tanítani rágni, -meséli Ágnes- az inasabb, porcosabb részeket és a nyakat. Etetéskor nagyon vigyáz rájuk, végig mellettük van, és kölyök korban kézből eteti a macskáit.

Kapcsolódó témák: #állattartás | #kutya | #macska |