Hirdetés

Az utalások harmada már azonnal teljesül

illusztracio: gvti
MTI
2020.10.29. 07:55

Rendkívül sikeresen indult az azonnali fizetés rendszere (AFR), a korábbi bankközi klíringrendszerben regisztrált átutalási tranzakciók közel harmada került át az azonnali fizetési rendszerbe - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a március elsején elindult rendszerben négy hónap alatt 35,8 millió átutalást hajtottak végre, ezek értéke meghaladta az ötezermilliárd forintot. A statisztikák szerint az ügyfelek valóban megszerették az AFR újdonságát, azt, hogy az átutalások esténként és hét végén is teljesülnek – teszik hozzá.

Ugyanakkor a régi rendszerben maradó nagyobb mennyiségű, kötegelt vállalati megbízások miatt értékben csak a tranzakciók összegének 12,2 százaléka teljesült öt másodperc alatt – ez az arány viszont ősztől, a céges utalások rendszerbe engedésével bizonyosan emelkedik majd. Az őszi adatokban várhatóan számottevően megugrik majd az egy utalási tranzakcióra jutó átlagos összeg. Ez jelenleg az azonnali fizetési rendszerben még 15 ezer forint alatt marad – írta a Világgazdaság.

Hirdetés
likeold
a fb oldalunkat