Ardo zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a NÉBIH

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2023.05.25. 14:44

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint mérgező növényi részek lehetséges jelenléte miatt hívta vissza forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft. A Nébih a vásárlók figyelmét is felhívja.

A NÉBIH mérgező növényi részek, pontosabban burgonya bogyó termésének a lehetséges jelenléte miatt kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel.

Az érintett termékek árának visszatérítését vállalják.

A mérgező anyagról a Nébih azt írta, hogy a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel, mint például a levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás.

A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.

Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom egyenértéke 100 milligramm kilogrammonként.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a Nébih honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas oldalon.