Apor Vilmos kiállítás nyílt Leányfalun

MTI Fotó: MTI/Mónus Márton
2024.02.24. 20:29

Az emberi méretű közösségek tartanak meg minket, ezek adnak erőt és támaszt, hogy sikeres nemzet lehessünk - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Apor Vilmos püspök (1892-1945) életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján szombaton Leányfalun.

A miniszter, a kiállítás fővédnöke, felhívta a figyelmet: Nyugaton szellemi támadások rombolják a közösségeket, tőlünk keletre pedig egy valódi háború szedi az áldozatait.

Varga Mihály emlékeztetett: a kommunizmus volt eddig az egyetlen rendszer, amely ideológiává emelte az ember szabványosítását, a közösségek tömeggé alakítását. Sokféle alakot öltött az üldözés, a terrort, az elnyomást, a megfélemlítést szinte minden magyar család a bőrén érezhette – fogalmazott.

A miniszter rámutatott: a mai kort ismét egy közösség nélküli ideológia próbálja meg uralni.

“A lepelnek azonban előbb-utóbb ismét le kell majd hullnia, mert egyedül senki nem boldogulhat, és ma éppen az egyén elsőbbsége az, ami a boldogság útjában áll” – mondta, hozzáfűzve, hogy minden valódi egyéni siker mögött támogató közösségeket találunk, a kormány ezért védelmezi a családokat, támogatja az egyházakat, épít a hagyományokra és kiáll a nemzetállamok Európájáért.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály az Apor Vilmos-kiállításról szólva elmondta: egy olyan személynek állít emléket, aki meggyőződéséért és hitéért az életével fizetett. Az ember a történelem során hajlamos újra elkövetni ugyanazokat a hibákat, ezért fontos az emlékezés, hogy a jövő generációit védettebbé tegyük az újabb történelmi hibákkal szemben – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Veres András, a Győri Egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke megnyitójában felidézte, hogy a kommunista diktatúra évtizedeiben még beszélni sem volt szabad a püspök halálának körülményeiről, “ezzel sem volt szabad ugyanis beárnyékolni, csökkenteni a felszabadító szovjet hadsereg hősiességét és érdemeit, márpedig őt szovjet katona lőtte le, szovjet katona oltotta ki életét”.

De még 1986-ban is, amikor végre engedélyezték az újratemetést, az csak teljes titoktartás közepette, a nyilvánosság teljes kizárásával volt lehetséges – emlékeztetett. Veres András végül Apor Vilmos jelmondatát ajánlotta mindenki figyelmébe: “a kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset”.  

Adorján András, a Pest vármegyei település független polgármestere köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a tárlatnak otthont adó Ravasz László Emlékháznak két fontos küldetése van: emléket állítani azoknak a Leányfaluhoz kötődő egyháziaknak, akik országos, illetve nemzetközi hírnevet is kaptak, illetve vándorkiállítások létrehozásával olyan 20. századi egyházi személyeknek, akik szintén meghatározóak voltak Magyarországon egyháztörténetileg, politikailag, kultúrtörténetileg.   

 A kiállítás kurátora Soós Viktor Attila egyháztörténész.   

 A püspököt 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.

Kapcsolódó témák: #Apor Vilmos | #kiállítás | #Varga Mihály |