Adaptive Hussars 23: a győri rakétaezred is részt vesz a gyakorlaton

Győr+ Fotó: Kormány Gábor/honvedelem.hu
2023.11.07. 09:52

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred légvédelmi rakétaegységei – mintegy százötven fővel és negyvenöt haditechnikai eszközzel, három menetoszlopban – átcsoportosítást hajtottak végre Kecskemétre, Szolnokra és Pápára az Adaptive Hussars 23 elnevezésű, többnemzeti országos hadgyakorlat keretében november 5-én, vasárnap.

A három szakasz – a fegyverfelvétel, a málházás, a technikai eszközök besorolása, az eligazítás és a menetparancs kihirdetése után – három különböző időpontban, három különböző telepítési helyre indult el – tájékoztatott Tóth Csenge Apolka hadnagy, a menetoszlop parancsnoka.

„A 2. Mistral légvédelmi rakétaszakasz Szolnokra, az FLF BG HUN Mistral légvédelmi rakétaszakasz Kecskemétre, az SA-6 légvédelmi rakéta alegység pedig Pápára fog tartani” – tette hozzá.

Fotó: Kormány Gábor/honvedelem.hu

A győri légvédelmi rakétaegységek alapvetően a légibázisok légvédelmi rakéta védelmét fogják ellátni a hétfőn kezdődő nagyszabású gyakorlaton.

Rankay Ayrton főhadnagy elmondta, hogy az előretolt szárazföldi harccsoport kötelékében vesznek részt a feladatokban: a gyakorlat következő fázisában átcsoportosítást hajtanak végre Tiszaroffra, és a vízi átkelést biztosítják. Az átkelést követően – a gyakorlat következő fázisában – az ország keleti részében fogunk feladatokat végrehajtani”.

A menetoszlop délelőtt tizenegy órakor, déli tizenkettőkor és délután egy órakor megindult Győrből a három telepítési helyszínre. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat – köztük a KRESZ előírásait betartva – törekedett arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát. A járművek nagyjából ötven-száz méter távolságot hagyva egymás mögött, 70-80 kilométer/órás sebességgel haladtak az autópályán a borús, esős időben. A menetoszlop – egyetlen pihenőhelyen történő megállással – a délutáni órákban érkezett meg a kijelölt helyszínekre.

A többnemzeti országos hadgyakorlattal kapcsolatos eddig megjelent tudósítások elérhetőek az Adaptive Hussars 23 oldalon. 

Forrás: honvedelem.hu/Navarrai Mészáros Márton 
Fotó: Kormány Gábor/honvedelem.hu