Érkezik a MÁV-VOLÁN-csoport nyári menetrendje – hasznos információk az utazáshoz

Győr+
2024.06.14. 16:51

A nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-START előszezoni menetrendje; már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, kerékpárszállítási lehetőségek bővítésével segítették a Balaton megközelítését.

A turisztikai szezon felpörgésével együtt, azaz a vakáció kezdetével járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport. Június 22-től, a főszezontól kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére, hogy megkönnyítsék, kényelmesebbé tegyék a strandolásra az utazásokat, a tóparti nyaralásokat. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig.

A főszezonban már nem csak a fővárost és a Dunántúlt, de a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal fogják összekötni a Balatonnal, ahogy teszik ezt szokás szerint már hosszú évek óta. A Jégmadár expresszt és a bagolyvonatokat is gyakrabban járatják az idei főszezonban. A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

A Volánbusz helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a magyar tengerhez, illetve annak térségében, megkönnyítve nyaralók és kirándulók közlekedését.

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz. Az emma.mav.hu weboldalunkon érhető el a fejlesztés.

Dunántúli kapcsolatok

A Dunántúl észak-déli irányú fő balatoni kapcsolatát a kétóránként közlekedő Helikon InterRégió vonatok biztosítják Győr és Kaposvár (egyes járatok esetében Pécs) között, Tapolca, Keszthely és Fonyód érintésével. (A Helikon IR vonatok Pécs és Kaposvár közötti szakaszán kötelező a helyjegy.)

A minél több férőhely és eljutási lehetőség biztosítása érdekében a Helikon InterRégiókon kívül naponta szezonális vonatok is közlekednek, ezekhez kerékpárszállító kocsikat is kapcsolnak:

 • a Tanúhegy expresszvonat Győr és Keszthely,
 • a Lesence expresszvonat Szombathely és Keszthely,
 • a Fenyves expresszvonat Pécs és Keszthely között, valamint
 • a Kék Hullám InterCity Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca–Szombathely között.

Az InterCity- és expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így az utasoknak garantált ülőhelyet biztosítanak a hétvégi csúcsidőszakban is. A MÁV javasolja ezen vonatok igénybevételét a Helikon InterRégió vonatok helyett.

Keszthely és Tapolca között kétóránként a Balaton InterCity vonatokhoz csatlakozva személyvonatok is közlekednek, melyek helyjegy váltása nélkül, kerékpárszállítás esetén kerékpárhely foglalása mellett vehetők igénybe.

A Dunántúl számos településéről – többek között Dunaújvárosból, Szekszárdról, Pécsről, Komlóról, Kaposvárról, Lentiből, Nagykanizsáról, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Sopronból, Győrből, Esztergomból és Tatabányáról, valamint a járatok útvonalán felszállóhellyel érintett településekről – a Volánbusszal is egyszerűen elérhető a Balaton.  

A Volánbusz is készül a főszezonra

A Volánbusz helyi és helyközi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosít most is közvetlen eljutást a tóhoz.

Melyik vonat klímás?

 • InterRégió vonatok: Déli->Parti és Katica (FLIRT), Helikon (Desiro), Esti Csók és Vitorlás (KISS)
 • KISS és FLIRT motorvonatokból álló expresszvonatok: Jégmadár, Panoráma, Napfürdő
 • Kelet-magyarországi expresszvonatok 1. osztályú kocsijai: Ezüstpart, Aranypart, Aranyhíd
 • InterCityk IC-vonatrésze (1. és 2. osztály)

Kerékpárszállítás a balatoni vonatokon

A főszezonban a MÁV-START minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit forgalomba állít. Mind az északi, mind a déli parton közlekednek olyan vonattípusok, melyekben a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyekben akár 30 kerékpár is szállítható.

Teljes körű bővebb információ a MÁV-START kerékpáros aloldalán olvasható: www.mavcsoport.hu/kerekpar

Kell-e helyjegyet váltani?

Fontos, hogy a megnövekedett utaforgalomra felkészülve a helyjegy váltása minden Balatonhoz közlekedő InterCity- és expresszvonatra kötelező.

A péntektől vasárnapig tartó csúcsidőben közlekedő vonatokra érdemes már több nappal előre jegyet váltani, mert a férőhelyek korlátozottak, a helyek könnyen elfogyhatnak. Helyjegyvásárlásnál az ELVIRA felületén választhatjuk a grafikus (kocsirajz alapján) történő helyfoglalást is.

 • Az 1. osztályra szóló helyjegyet 1990 forintért, prémium osztályra szóló helyjegyet pedig 2990 forintért lehet megvásárolni.
 • A 2. osztályú InterCity-kocsikba a helyjegy az utazást megelőző napon megvásárolva olcsóbb, 650 forint az utazás napján érvényes 990 forintos ár helyett.
 • Az expresszvonatok esetében 300 forintos, kedvezményes helyjegy váltása szükséges.
 • A Balaton partja mentén minden vonaton helyjegymentesen lehet utazni, az összes területileg érvényes napijeggyel vagy bérlettel is (pl. Balaton24, Vármegye24).

Az InterRégió és a személyvonatok helyjegymentesek (a Helikon InterRégió vonatok Pécs és Kaposvár közötti szakaszainak kivételével).

A vármegye- vagy országbérlettel, valamint a Magyarország24 és a Vármegye24 napijeggyel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike igénybe vehető, azonban a helyjegyes vonatok (InterCity, expressz) csak országbérlettel vagy Magyarország24 napijeggyel és helyjeggyel vehető igénybe a helyjegyes szakaszokon. A tómenti települések közötti utazásokhoz minden jegytípussal használhatók a járatok, helyjegy váltása nélkül is.

A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszvonatokat Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégió-vonatokatt Győr és Kaposvár között lehet helyjegy nélkül, azaz menetjeggyel, vármegye- és országbérlettel vagy a napijegyekkel is igénybe lehet venni. Pécs és Kaposvár között viszont idén is kötelező a helyjegy váltása. A Fenyves expresszvonatot Fonyód és Keszthely, a Lesence és a Tanúhegy expresszvonatokat pedig Keszthely és Tapolca között lehet helyjegy nélkül, azaz a vármegyebérletekkel és a vármegye napijegyekkel igénybe venni.

Az utasok a MÁV appban vagy az Elvira felületen is tudják ellenőrizni, hogy a vonatra kötelező-e a helyjegy váltása. Amennyiben az utasunk országbérlettel vagy napijeggyel utazik, a kedvezmény beállításával könnyen megvásárolható a helyjegy.

A Balaton 24 napijegyek május 12-től szeptember 22-ig minden nap megvásárolhatók – a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel. Részletek: www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balaton24

A már megszokott vármegye- és országbérletekről, az új napijegyekről, továbbá a kiterjesztett kedvezményekről az ujtarifa.hu weboldalunkon olvashat bővebben.

Kutyaszállítás a balatoni vonatokon

A Balaton, Tópart és Kék Hullám InterCityken csak a nem IC minőségű kocsikban szállítható kutya, a Kelet-Magyarország és a Balaton közötti ún. átlós vonatokon valamennyi másodosztályú kocsiban, a nem feláras vonaton szállítható a kutyákra vonatkozó szabályozással azonos módon. A pilotüzem csak a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa/Keszthely, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca és a Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk vonalakon közlekedő feláras vonatokat érinti.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

Az állatok vonatokon történő szállításáról további információk a MÁV honlapjának Gyakran Ismételt Kérdések rovatában, az Utazástervezési szolgáltatások/ 1.7. Élőállatok szállítási fejezetben olvashatók. A buszjáratokra vonatkozóan itt olvasható tájékoztatás.

Új és felújított jegyautomaták a Balatonnál

Északi parton:

Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomáson és megállóhelyen;

Nyugati partszakaszon:

Keszthelyen;

Déli parton:

Lepsény, Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonszentgyörgy állomáson és megállóhelyen.

Siófokon és Balatonfüreden a felújított automatákon kívül további két új típusú jegykiadóautomata is az utasok rendelkezésére áll.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett vásárolható.

További információ: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Kapcsolódó témák: #balaton | #MÁV | #turizmus | #utazás | #Volán |