Hirdetés
Győr+
2019.01.13. 16:02

A többség elégedett a béremeléssel

Kétéves, 8-8 százalékos bérmegállapodást fogadtak el múlt év végén, amellyel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, 2010-hez képest megduplázódott a minimálbér bruttó értéke.

Hirdetés

A béremelés mértékét szinte mindenki elfogadta, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Liga Szakszervezetek is üdvözölte a megállapodást. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatta az emelést, két számjegyű bővülést szerettek volna. „13 és 15 százalékos emelést tűztünk ki célul, amit kompromisszumként mindkét esetben 10 százalékosra módosítottunk, ennél alacsonyabb értéket azonban nem tudtunk támogatni” – mondta Potyondi Antal, a MaSZSZ megyei képviselője. „A 8 százalékos emeléssel a minimálbér nettó összege még mindig nem éri el a 100 ezer forintot” – tette hozzá a győri érdekvédő. Potyondi Antal, aki egyben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének országos alelnöke is, a Győr+ Televíziónak elmondta, a kereskedelemben dolgozók még reménykedhetnek a két számjegyű fizetésemelésben.

Az elmúlt évben legalább egyszer minden hazai áruházláncnál emelték a béreket, de volt, ahol többször is, ami komoly eredmény a szakszervezet és a munkavállalók számára is. „Nagy dolog, hogy például itt a megyében bruttó 200 ezer forint alatt már nem keres bolti alkalmazott, ezt szeretnénk idén még feljebb tornászni” – emelte ki a KASZ alelnöke és hozzátette, a tárgyalások már zajlanak, és jó esély van arra, hogy a kisboltokban és nagyáruházakban dolgozók, az árufeltöltőtől egészen a pénztárosig, még több fizetést vihessenek haza. „A forgalom nőtt, miközben alkalmazottból egyre kevesebb van. Nem szeretnénk, ha a vásárlók látnák a kárát annak, hogy a kereskedelemben dolgozók nincsenek megfizetve” – mondta a szakszervezeti vezető.

Hirdetés

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat