A szabálykövető közlekedésre tanítsuk, és ne veszélyeztessük a gyermekeket!

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2024.05.29. 08:40

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság iskolásoknak meghirdetett, balesetmegelőzési célú közös gyermekrajz-pályázatára több mint 1200 pályamű érkezett. Hiábavaló azonban a vasúttársaság minden edukációs törekvése, ha a gyermekeket épp azok sodorják veszélybe, akiktől a szabálykövető közlekedést kellene megtanulniuk.

Könnyen tragédiával végződhetett volna május 24-én, pénteken egy iskolai kirándulás Tóvároskert megállóhelyen, amikor egy nagyjából 20 fős, 8-10 éves, piros sapkát viselő gyermekekből álló kirándulócsoport két kísérővel annak ellenére ment át a vasúti útátjárón, hogy a fénysorompó piros, azaz tilos jelzést mutatott. A megállóhelyen épp bent álló vonat mozdonyvezetője észlelte a felnőtt kísérők által vezetett gyermekek áthaladását, és azonnal hosszas kürtölésbe kezdett. Ez a szerelvény nem indult el, de a másik vágányon bármikor jöhetett volna vonat, amely szörnyű tragédiához vezethetett volna. A vasúttársaság rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

A vasúttársaság balesetmegelőzési kampánya kifejezetten a gyermekek edukálását is célozza. Épp a döbbenetes eset után két nappal, Gyermeknapon zárult a MÁV és az ORFK-OBB iskolásoknak szóló közös gyermekrajz pályázata, amelyre több mint 1200 gyermek készített pályaművet. A szervezők a felhívást közvetlenül is eljuttatták az általános iskolákba, és a pályázatot úgy állították össze, hogy a gyermekek a témaválasztás során tanulják meg az alapvető vasútbiztonsági szabályokat. A MÁV pályavasúti területi igazgatóságai edukációs céllal az iskolák figyelmébe ajánlották azoknak legfontosabb szabályoknak a gyűjteményét, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a biztonságos közlekedéshez a vasúton, és amelyekről akár osztályfőnöki óra keretében is lehet beszélgetni.

Bár a pályázat legfontosabb célja az edukáció, az első, második és harmadik helyezettek, valamint a különdíjasok mindkét kategóriában értékes és izgalmas ajándékokat kapnak, így például szülinapozást Budapesten, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 20 fős különkocsijában, tabletet vagy okosórát. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése 2024. június 14-én lesz.

Forrás: MÁV
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #edukáció | #közlekedés | #szabálytalanság | #vasút |