Viharkár

A nyári viharokra is jól jöhet a lakásbiztosítás

Illusztráció: Pixabay
Kárpát Zsolt
2021.08.12. 15:43

Szinte egész nyáron kitart a kánikula, de ezzel együtt a forró időszakokat megtörő hirtelen, heves viharokra is fel kell készülnünk. A szakadó esőre és a sokszor orkánerejű szélre az otthonunkat is érdemes felkészíteni, azért, hogy ha bekövetkezne a baj, a lakásbiztosítás fedezze a károkat.

A hazai biztosító társaságok többsége megtéríti a szélvihar, felhőszakadás, villámcsapás vagy jégeső okozta károkat is, de nem minden esetben.

A klímaváltozás miatt gyakrabban fordulnak elő nagy viharok és sokszor annyi csapadék hullik le fél óra alatt, mint máskor egy hónapban. Érdemes körültekintően biztosítást kötni az ingatlanra és azt évente felülvizsgálni, esetleg kibővíteni a speciális esetekre is.

Érezhetően megváltoztak a kárbejelentések. Bármikkor leszakadhat az ég. Elúsznak a házak, pincék, alagsorok. Nagyon sok olyan esetet találunk, ami régebben nem volt. A hirtelen viharok egyéb károkat, például áramszünetet is okoznak, emiatt előfordult, hogy a pincébe telepített szivattyúval nem lehetett kiemelni a vizet és az ott lévő értékek tönkre mentek” – mondta Varga László biztosítási szakértő. Az egyik magyarországi biztosítócég fiókvezetője szerint érdemes szakemberekkel beszélni arról, hogy egy ingatlanra milyen biztosítást kössünk. Szintén megvédhetjük értékeinket azzal, ha odafigyelünk az időjárás előrejelzésre.

Az időjárás nagyon pontosan megjósolható egy-két nappal előre. Olyankor például nem állok fa alá vagy mélygarázsba autóval. Nagyon sokan nyitva hagyják a nyílászárókat. De az ingatlanokban lévő értékeinkre is kiterjeszthetjük a biztosítást. Nem szabad sajnálni az ingatlanokra havonta a néhány ezer forintos havi biztosítási díjat, amely sok esetben már teljes körű szolgáltatásokat tartalmaz” – tette hozzá Varga László.

Várhatóan a jövőben sem fognak megszűnni a hirtelen jött viharok, amelyek nagy kárt okozhatnak ingatlanjainkban, ezért sokat számít, ha időben és megfelelő módon biztosítjuk értékeinket.

Kapcsolódó témák: #biztosítás | #viharkárok |