Dömötör Csaba:

A nemzeti konzultáció egy megerősítő eszköz a kormány kezében

MTI Illusztráció: Depositphotos.com
2023.10.31. 21:00

A nemzeti konzultáció egy megerősítő eszköz a kormány nevében, mert amikor több százezer ember kiáll egy vélemény mellett, az igen is számít a tárgyalóasztaloknál - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: olyan időszakot élünk, amikor a válságok “nem egymást váltják, hanem egymást erősítik”, és ilyenkor számít igazán, hogy van-e egy országnak olyan kormánya, amely a biztonsági és a gazdasági szempontokat egyszerre tudja érvényesíteni.

Az újabb nemzeti konzultáció azért aktuális, mert a “biztonsági fenyegetés” mellett egyre több olyan “jelzés, elvárás vagy konkrét javaslat” érkezik Brüsszelből, amely a magyar gazdaság mozgásterét szűkítené.

A politikus szerint ezek közé tartozik a rezsicsökkentés megszüntetése, az extraprofitadó eltörlése és kritika érte a kamatstopot is.

Dömötör Csaba megerősítette, hogy ezeket a vitákat lefolytatják, és ezek a kérdések is szerepelni fognak a konzultációs kérdőíven.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a kormány álláspontja szerint olyan dolgokra kellene a forrásokat költeni, ami Európa gazdasági és fizikai biztonságát szolgálják. “A fegyverküldés és a migrációmenedzsment nem ezt szolgálja” – emelte ki Dömötör Csaba.

Illusztráció: Depositphotos.com