Hirdetés
A Győrplusz Filmklub is csatlakozik az ünnephez

A magyar film 120. évfordulóját ünnepeljük

Fotó: filmarchiv.hu
Földvári Gabriella
2021.04.29. 14:20

A 120 éves magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet megrendezi a magyar film napját, április 30-án, a jeles nap 120. évfordulóján, amikor bemutatták Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotását, A táncz-ot.

Hirdetés

Április 30-án ünnepeljük a magyar film 120. évfordulóját, ebből az alkalomból ingyenesen lesz látható tizenöt felújított magyar filmklasszikus a Filmión, valamint ezen a napon a tévécsatornák és a streaming-szolgáltatók is magyar filmekkel készülnek, és természetesen a Győrplusz Filmklub is.

A 120 éves magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet megrendezi a magyar film napját, április 30-án, a jeles nap 120. évfordulóján, amikor bemutatták Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotását, A táncz-ot. Az első tudatosan rendezett, játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotás nem önálló műként jött létre, hanem 1901-ben az Uránia Tudományos Színház egyik ismeretterjesztő előadásának mozgóképes illusztrációja volt.

Hirdetés
Körhinta, a képen Törőcsik Mari. Fotó: filmarchiv.hu

Ingyenesen lesz látható péntek reggeltől egész hétvégén tizenöt felújított magyar filmklasszikus a Filmión. Köztük a Hyppolit, a lakáj, a Szindbád, a Szegénylegények, a Bizalom, a Saul fia és a Fehérlófia.

Több tévécsatorna is csatlakozik az ünnephez, az RTL a Brazilok és a Rossz versek, a TV2 az Argo 2., a Sose halunk meg, a Pappa Pia és A tanú című filmet vetíti. A Duna Televízió szinte egész napra magyar filmeket tűzött pénteki műsorára, köztük a Meseautót, a Törőcsik Mari főszereplésével készült Körhintát, és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora Borealist.

Macskafogó. Fotó: filmarchiv.hu

Az M5 nézői az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyének működésébe nyerhetnek betekintést A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmmel. Levetíti a csatorna a Szerelem című filmdrámát Darvas Lili, Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével. A közszolgálati tévé műsorán először lesz látható Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása, a Saul fia.

A Duna World a Mágnás Miska fekete-fehér zenés vígjátékkal várja a nézőket, majd Szabó István Oscar-díjas Mephistóját sugározza.

Az M2 gyerekcsatornán a Süsü, Mekk Elek, Frakk, Mirr-Murr, Dr. Bubó, a Mézga család és a Magyar népmesék várják a legkisebbeket. A klasszikusok mellett a kortárs alkotásokat a Kuflik, valamint Bogyó és Babóca fogja képviselni. Az M2 Petőfi TV-n 22.10-kor a Macskafogó lesz látható.

Mágnás Miska. Fotó: filmarchiv.hu

A streamingszolgáltatók közül az HBO GO magyar film napja-válogatást tesz elérhetővé, a Cinego a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjti össze az ünnepnapra, a Netflix a kínálatában elérhető több mint negyven magyar alkotással ünnepel.

A Győrplusz Filmklub Sándor Pál kultfilmjével tiszteleg az ünnep előtt. Az 1973-ban bemutatott, Régi idők focija című alkotást vetítjük pénteken 19.30-tól a Győr+ Televízióban.

Kapcsolódó témák: #filmklub | #Kultúra | #színes |
likeold
a fb oldalunkat