A Magyar Falu Programnak köszönhetően idén ezer kilométer vidéki út újul meg

Győr+ Illusztráció: O. Jakócs Péter
2023.04.17. 14:04

A Magyar Falu Programnak köszönhetően 2019 óta több mint háromezer kilométernyi, falvakon átvezető mellékutat újítottak fel. A programot az idén is folytatják. Gyopáros Alpár kormánybiztos elmondta, ilyen mellékútfejlesztési programra még nem volt példa Magyarországon.

A Magyar Falu Programban felújított 4901-es út bökönyi szakaszának átadása április 13-án volt. Piskolczi Géza, Bököny független polgármestere elmondta, hogy a vármegye határától Balkányig tartó 14 kilométeres út öt szakaszban készült el.

,,Az 1,5 milliárdos beruházáshoz 1,3 milliárd forint hazai forrást a Magyar falu program keretében biztosítottak, a többi forrást a TOP pályázatán nyerték el az útfejlesztésre” – hangzott el az útszakasz átadóján.

,,A Magyar falu program elindításával az volt a cél, hogy a mintegy 2900, ötezer lélekszám alatti településen élőkben megerősítsék a hitet: van jövője a magyar falvaknak, érdemes ott maradni, dolgozni, családot alapítani” – fogalmazott Gyopár Alpár kormánybiztos. Azt is kiemelte, hogy mára minden kistelepülésen érzékelhető a fejlődés: az utak mellett óvodák, iskolák, orvosi rendelők, templomok újulnak meg, vagy épülnek, új közösségi terek jönnek létre.

Simon Miklós hozzátette, a választókerületéhez tartozó települések 370 programelemre hatmilliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években a Magyar Falu Programban, ezt egészítette ki az útfejlesztések 3,8 milliárdos támogatása. Hozzátette, hogy ezen túlmenően a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 25 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. “A rendszerváltás óta soha ilyen mértékű fejlesztés nem történt a választókerületben, mint az elmúlt öt évben” – jegyezte meg Simon Miklós, a térség Fideszes országgyűlési képviselője.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #belföld | #Magyar falu program | #útfelújítás |