385 forintos euróval számol jövőre a kormány, jelentősen több pénzt fordítanak honvédelemre

Győr+ Fotó: MTI/Kovács Tamás
2023.05.25. 15:42

Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Megerősítik a honvédelmi alapot, folytatódik az inflációkövető nyugdíjemelés, marad a 13. havi nyugdíj, és a 25 év alattiak szja-mentessége.

Cikkünk frissül!

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt: háborús időket élünk, ingatag a világgazdasági környezet, az elhúzódó háború hatásai érintik Magyarországot. Ennek alapján tervezik a jövő év költségvetését, amely “a védelem költségvetése” lesz.

Több pénzt fordítanak majd a honvédelemre, marad a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés is, ez utóbbi érdekében rezsicsökkentési alapot vezettek be. A honvédelmi alap megmarad és 1300 milliárd forint felett lesznek annak kiadásai – ezzel a honvédelmi kiadások meghaladják a GDP 2 százalékát (ez utóbbi a NATO által állított követelmény a tagállamok számára – a szerk.).

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban optimista a kormány: jövőre 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol. Varga Mihály azt is elmondta: megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de arra látnak lehetőséget, hogy a jelenlegi szinthez képest csökkenjenek. Nincs B-terv, a kormány azzal számol, hogy a kormány megkapja az uniós forrásokat, nem terveznek megszorításokat, magát a szót sem ismerik, mondta Varga Mihály az ATV kérdésére.

Kérdésre Varga Mihály azt is elmondta: tarthatónak érzi az idei évre jósolt 1,5 százalékos gazdasági növekedést. A recesszió elkerülése a kormány legfontosabb célja, de sok függ az energiaáraktól, az infláció mértékétől és a kamatkörnyezettől – tette hozzá a pénzügyminiszter. Egy másik kérdésre azt mondta: több pénz jut az egészségügyre is jövőre, mint idén.

A pénzügyminiszter szerint nem tervezik és nem is tervezhetik jelenleg az euró bevezetését, inkább csak azon munkálkodik a kormány, hogy a bevezetéshez szükséges feltételeket megteremtse.

Varga Mihály: Ez a kormány az adócsökkentések kormánya

Varga Mihály leszögezte, a költségvetéssel együtt benyújtják az adótervezetet is, így akkor várható további részlet többek között az extraprofitadó jövőjéről is. Ez a kormány az adócsökkentések kormánya – szögezte le a pénzügyminiszter.

Azt is elmondta Varga, hogy 385 forintos euró árfolyammal számoltak a jövő évre.

„Ha amennyiben a munkaadói és a munkavállalói oldal megállapodik, akkor értelemszerűen lehet évközi minimálbér-emelés. A kormányzatnak nincs ilyen előirányzása” – mondta Varga Mihály. 

Kapcsolódó témák: #kormányinfó |