Hirdetés

A hosszú hétvégén számos izgalmas biciklis útvonalat lehet felfedezni vonattal

Fotó: MÁV
Győr+
2021.08.20. 08:10

Az idei első hét hónapban 470 ezernél is több kerékpáros utas választotta a vasutat túrája megközelítéséhez vagy a hazajutáshoz. Az augusztus 20-ai, ünnepi hosszú hétvégén az eddiginél is több utazásra számít a vasúttársaság, ezért országszerte minden kerékpárszállításra alkalmas kocsi közlekedni fog az igények minél zökkenőmentesebb kiszolgálása érdekében. A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz közlekedő vonatok kerékpárszállítási kapacitásait szinte teljesen kihasználják az utasok az elővételi adatok alapján, ezért érdemes hazánk többi, kikapcsolódást, kalandot biztosító kerékpárútjait megcélozni a hosszú hétvégén.

Hirdetés

A legnépszerűbb kerékpáros célpont a Balaton és a Velencei-tó térsége, azonban azon kívül is több olyan tájegységet érdemes felkeresni biciklivel, melyek legalább annyi élményt nyújthatnak, mint a legnagyobb tavunk környéke. Az ezekre a helyekre közlekedő viszonylatokon, a kerékpárszállító vasúti kocsik kisebb eséllyel válnak telítetté. A turisztikai célú kerékpárszállítási lehetőségekről a MÁV-START honlapján lehet tájékozódni bővebben.

Börzsöny, Dunakanyar

A Dunakanyar hazánk egyik legismertebb tája, a Duna-menti kerékpárút is népszerű célpont. A látnivalókat könnyedén el lehet érni vonattal. Jellemzően alacsonypadlós, klimatizált FLIRT és emeletes KISS motorvonatokkal a Nyugati pályaudvarról óránként induló, Vácon át Szobra közlekedő Z70-es zónázó vonatokkal érhetők el a Dunakanyar látványosságai. A vonatokon jellemzően 12 kerékpár szállítható.

  • Kétóránként Metropolitan nemzetközi EuroCity-vonatok is közlekednek, melyeken belföldön is lehet 12 kerékpárt szállítani – ezekre a vonatokra díjmentes kerékpárhelyjegyet is váltani kell, amivel garantált, hogy felfér a bicikli.
  • Csúcsidőben gyorsított vonatok is járnak G70-es jelzéssel, ezekre 5-12 kerékpár pakolható fel.

Börzsöny belső területei is felfedezhetők a Váctól a hegység keleti peremén kanyargó, Diósjenőn és Drégelypalánkon át Balassagyarmatig vezető vicinális járataival. Itt S750-es jelzésű személyvonatok közlekednek, melyeken jellemzően 4-6 kerékpár szállítható a kocsik előterében. Hétvégén azonban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is kapcsolódik egyes vonatokhoz, melyeken már 16 kétkerekű szállítható.

Bakony

A Bakony Magyarország legnagyobb kiterjedésű hegysége, számos remek kerékpártúra-lehetőséggel. A megközelítésben segítenek a MÁV-START járatai. Budapestről a Déli pályaudvarról óránként Indulnak InterCity vonatok Veszprém felé: az egyik órában Göcsej InterCity néven Zalaegerszegre, a másik órában pedig Bakony InterCity néven Szombathelyre indulnak. Az IC-ken 8 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltásával. A vonatról Várpalotán, Veszprémben vagy épp Ajkán leszállva egyből két kerékre válthatunk, de Veszprémből tovább is utazhatunk: a műemléki védettségű, hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasúton kétóránként közlekednek a vonatok, melyek csatlakoznak az InterCitykhez, fedélzetükön pedig 20 bicikli szállítható. Segítségükkel Zirc vagy Pannonhalma is elérhető. A Bakonyvasút északi végpontja Győr, így a hegység a vizek városából is kényelmesen elérhető. Veszprémből kiépített kerékpárúton érhető el a Balaton északi partja.

Tisza-tó

A Balaton mellett a Tisza-tó is egyre népszerűbb a kerékpárosok körében, a tó megközelítésében pedig számíthatnak a vasúttársaságra. Augusztus 29-ig naponta közlekedik a Keleti pályaudvarról Tiszafüredre a Tisza-tó expresszvonat, mellyel közvetlenül, átszállás nélkül érhetők el a tó legnépszerűbb területei. A vonat remek választás a kerékpárszállításra: hétvégén több kocsival közlekedik, így 57 kerékpár számára van hely a járaton. A vonat Budapestről 7:50-kor indul, visszafelé pedig 17:45-kor hagyja el Tiszafüredet. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum és vízi sétány járható be, Tiszafüredre pedig a tavaly átadott, közönségszavazáson az ország legjobb kerékpárútjának választott szakaszon át lehet tekerni. Természetesen tókerülő túrára is lehet indulni innen.

Poroszló és Tiszafüred, valamint a Hortobágy Budapestről füzesabonyi átszállással is elérhető kétóránként. Ebben az esetben InterCity-járattal utazhatnak Füzesabonyig, melyen 8 kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel. Füzesabonyban személyvonat csatlakozik az InterCityhez, melyen 16 kerékpárt lehet elhelyezni. A tó déli medencéje is megközelíthető vonattal: Kiskörére és Abádszalókra Budapestről kál-kápolnai átszállással juthatnak el: a Keletiből Egerbe közlekedő Agria InterRégió vonatokon 12, a Kál-Kápolnáról induló csatlakozó személyvonatokon 16 biciklit lehet szállítani.

További kirándulási tippekért kattintson IDE.


Forrás: MÁV-Start

Kapcsolódó témák: #kerékpár | #kirándulás | #MÁV | #vonat |
Hirdetés