A fűtési szezon miatti tragédiák megelőzhetőek

Győr+
2022.11.15. 11:21

Az elmúlt hétvégén Győr-Moson-Sopron megyében több olyan esethez is riasztották a tűzoltókat, ahol a fűtőberendezések nem megfelelő működéséből adódtak problémák.

Hirdetés

A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek. 

Napjainkban nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyagokkal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladékot égethetünk el. Tilos egyéb háztartási hulladékot, lakkozott, festett fát vagy műanyagot égetni a fűtőberendezésben, mert ilyenkor jóval több korom rakódik le az égéstermék-elvezetőkben.

A rendszeres kéménysepréssel mindez megelőzhető. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente, gázüzemű berendezések esetén kétévente történik. Amennyiben családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, a szakember az Ön által lefoglalt időpontban jön. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt. 

 A fűtési szezonban az égéstermék-elvezetők megfelelő karbantartásán felül figyelmet kell fordítani a helyiség megfelelő légellátottságára is.

Minden olyan készülék – akár vízmelegítő, akár fűtőberendezés -, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz jelenlétének forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A készüléket a gyártó leírásának megfelelően helyezzük el a lakásban – abba a helyiségbe, ahol a működő készülék található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba). A tüzelő-berendezéstől, vízmelegítőtől 1-3 méterre, egyéb helyiségben abba a magasságba, ahol levegőt veszünk, például a lakószobákban fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába. 

Minden esetben kövessék a gyártói utasításokat. Megfelelő minőségű készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #fűtési szezon |