Hirdetés
Projektnyitó

A folyó összeköt, nem pedig szétválaszt

Fotó: Révi Dániel
Kárpát Zsolt
2021.06.18. 13:17

Nagyszabású program indult a Szigetközben, amelynek célja hogy megoldódjanak a térség vízgazdálkodási problémái, illetve informatikai és turisztikai fejlesztések a Szigetköz és Csallóköz európai mintaövezetté váljon. Az Európai Unió és a Magyar Állam több mint 1 milliárd forinttal finanszírozza a projektet. A programban 18 munkacsomagban valósítják meg a fejlesztési koncepciókat, amelyek kidolgozásában és megvalósításában közreműködik s Széchenyi István Egyetem és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is.

Hirdetés

„Egyetemünk – elkötelezetten vállal felelősséget szűkebb és tágabb természeti és társadalmi környezete fenntartható jövőjének alakításában. Büszkék vagyunk rá, hogy intézményünk meghatározó szereplője a határon átnyúló fejlesztési projektnek.”

Dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnökének köszöntőjével kezdődött a projektnyitó rendezvény a Mosonmagyaróvári Várban.

Hirdetés

Insula Magna, vagyis nagy sziget, ez volt korábban Csallóköz neve. Ezért a most induló nagyszabású fejlesztési program is ezt a címet kapta. A komplex vízgazdálkodási és fenntartható projekt kiemelt övezetté szeretné alakítani a Szigetközt és Csallóközt.

Fotó: Révi Dániel

„Maga a program 18 munkacsomagból áll. Ennek egyik eleme a vízgazdálkodásról szól. Az egész fejlesztéssel szeretnénk olyan funkciókat létrehozni, ami sporttal, kutatással, innovációval és a gazdasági környezet megfelelő alakításával kapcsolatos. Ebben a térségben egy igazi európai mintaövezetet szeretnénk létrehozni” – mondta dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

„Már 30 éve megoldatlan Szigetköz és Csallóköz vízgazdálkodása. Több részeredmény született, de a még mindig a kevés víz jelenti a legnagyobb problémát. A mostani időszak az itt lévő épített örökségnek, és egyben a természetnek is az újjáéledése” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter:

„Itt vannak a térség polgármesterei, itt vannak azok a kutatók, azok a mérnökök, akik tudásukkal meghatározzák azt, hogyan is tovább és mi lesz a jövő. Az, hogy szabályozott keretek között megfelelő mennyiségű víz legyen a Szigetközben, az életünket jelenti, a növénytermesztésben és a mezőgazdaságban is egyaránt. Ehhez kapcsolódik persze a vendéglátás, az idegenforgalom és a turizmus” – tette hozzá.

Az Európai Unió és a Magyar Állam több mint 1 milliárd forinttal finanszírozza a projektet.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr-Moson-Sopron |
likeold
a fb oldalunkat