Világnap

A csodálatos anyatej

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea, Szeredi Zsófia
2022.08.01. 15:17

Mi az? Minden szükséges anyag megtalálható benne, ingyenes és mindig kéznél van. Talán már többen rájöttek: ez bizony az anyatej, amelynek ma van a világnapja. Az ünnep alkalmából szép programmal kedveskedett az Újvárosban élő édesanyáknak az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény által működtetett védőnői szolgálat.

A Zúgó utcai épületben köszöntötték a kismamákat, akik előadást hallhattak a témáról, majd kérdezhették a szakembereket, s jutott idő a kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

Virághné Horvát Zsuzsanna szoptatási tanácsadótól több érdekességet is megtudhattunk.

„Nem kell megijedni, a beteg édesanyák is nyugodtan szoptathatnak, sőt kifejezetten ajánljuk, hiszen az szervezetük ilyenkor tartalmazza a betegség leküzdéséhez szükséges ellenanyagokat, melyeket így a kisgyermek is megkap”-hangsúlyozta a tanácsadó. Tehát az anyukáknak nem kell aggódniuk, kisbabájuk nem fogja a fertőző betegségeket szoptatás útján elkapni. Kertészné Kátai Erika védőnő azt is kifejtette, hogy a különböző babonáktól sem kell tartanunk, a szoptatástól nem lesz görbe a derekunk, és nem okoz egyéb hasonló kellemetlenségeket sem. Hozzátette, az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a baba egészséges szellemi és testi fejlődéséhez, ezért sem helyettesíthető különféle tápszerekkel.

Virághné Horvát Zsuzsanna. Fotó: Ács Tamás

A tanácsadó portálunknak azt is elmondta: a szoptatás nem kizárólag táplálást jelent, hiszen összefügg a kötődéssel, a szomjoltással, a fájdalomcsillapítással. Számos olyan funkciója van, amelyet mással nem tudunk helyettesíteni. Az anyatej olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyeket egyébként sehol nem találunk meg. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatással bír, hanem elaltat, megnyugtat, ellazít. A benne lévő anyagokat mesterségesen nem lehet előállítani. Ilyen például a laktoferin, ami úgy pusztítja el a baktériumokat, hogy megköti a számukra nélkülözhetetlen vasat. Sőt, az anyatej képes meggátolni a daganatos sejtek szaporodását. Az alfa-laktalbumin és az olajsav ugyanis a szoptatott kisbaba gyomrában összekapcsolódva létrehozza a Hamlet nevű molekulakomplexet, ami a gyorsan szaporodó sejteket megállítja.

Az anyáknak mindössze 2-5 százaléka nem képes elegendő anyatejet termelni baleset vagy betegség miatt. Ám mégsem mondhatjuk, hogy a többiek mind szoptatnak, ez pedig a kevés információnak és a támogató háttér hiányának tudható be. Épp ezért lenne fontos, hogy a kismamák már a várandósság alatt fel tudjanak készülni a szoptatásra, illetve a szülés utáni két-három napban megkapják a megfelelő segítséget az egészségügyi személyzettől, majd otthon a családtól is.

Természetesen nem azt jelenti, hogy aki nem tud szoptatni, az nem jó édesanya. Nem attól válik valaki jó édesanyává, hogy mivel eteti a gyermekét, mint ahogy nem attól válik anyává, hogy milyen módon szült. – hangsúlyozta a szakértő.

Kertészné Kátai Erika védőnő a Győr+ Média kérdésére válaszolva kifejtette: „Huszonkilenc éves pályafutásom alatt azt tapasztalom, hogy az anyukák egyre inkább szeretnek szoptatni. Ennek mi védőnők nagyon örülünk és ehhez minden támogatást megadunk nekik. Az ideális az, ha a kisbaba legalább hat hónapos koráig szopik, de az anyák 60-70 százaléka még tovább szoptatja gyermekét.”

Kertészné Kátai Erika. Fotó: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #család | #EESZI | #gyermekorvos |