Időjárás

5 órán át robogott a jégesős szupercella

Fotó: Időkép
Győr+
2022.09.30. 06:11

Mintegy 200 km-en keresztül vonult a déli országrészben pusztító szupercella. Jégeső és felhőszakadás kísérte az útját. Tetőket lyuggatott, gyümölcsöseket vert szét a jég délen.

Hirdetés

Egy kis gyorstalpaló – mi is a szupercella?

A szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyának tekinthető, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók.

A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk. Talán a legszembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása.

A 2022. szeptember 29-ei szupercella

A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig, mintegy 200 km-t robogott végig.

A cella Pécs városán szép peremfelhővel vonult át, ám itt még nem volt benne villámtevékenység. Baját elhagyva viszont tovább erősödött, egyre intenzívebbé vált benne a villámtevékenység is, s ezt követően a cella már szignifikáns jégméretet is tudott produkálni.

Dió nagyságú jég potyogott

A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben a 14-16 km-t is elérheti, a mai példányban is meghaladta a 10 km-t.

Nem meglepő tehát, hogy Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom mind-mind jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott. 

Az egyik legmegdöbbentőbb felvételek egy tompai gyümölcsösből érkeztek, ahol a sárgabarackfák között, valamint a közeli szántóföldeken szó szerint kifehéredett a táj, de az egyik szegedi bevásárlóközpont parkolójában is hasonló volt a helyzet:

A cella fél 1 magasságában járt Pécsnél, majd szupercellává fejlődött és fél 6 után kilépett a délkeleti határnál, majd beleolvadt a többi cellába.

Élettartama tehát meghaladta az 5 órát.

Forrás: Időkép

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #eső | #időjárás | #jégeső | #szupercella |