175 éves a Honvédség – sokan tisztelegtek 175 a kilométeres kihívással

Győr+ Fotó: honvedelem.hu
2023.04.07. 15:21

Az idén 175 éves Magyar Honvédség a jeles évforduló alkalmából több izgalmas programmal, felhívással és vetélkedővel készül az érdeklődők számára egész éven át. Az első egyik ilyen az április 7-ig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – meghirdetett 175 km-es futás kihívás, amellyel kapcsolatban kijelenthető, hogy annak teljesítése önálló életre kelt - írja a honvedelem.hu.

A csaknem két hónapig tartó kihívás időtartama alatt nagyon sokan vállalták, hogy egyedül, vagy legfeljebb 4 fős csapatban lefutják a távot, azonban számos rendhagyó teljesítményt is eredményezett a kihívás. Voltak, akik leevezték, vagy leúszták a célként kitűzött kilométereket, de olyanok is akadtak, akik 175 kilogramm kinyomásával tisztelegtek az idén 175 éves honvédség előtt. A tárca kezdetektől hitt a kihívás sikerében, de mindenkit meglepett, hogy milyen népszerű lett nem csupán a honvédségen belül, de a civilek között is. A kihívás kapcsán nem csupán a katonák bizonyítottak, hanem egyenruhát nem viselő, hétköznapi emberek is, tanúsítva, hogy a magyar emberek jelentős része nem csak sportos, hanem aktív sportoló is és – akár pár kilométerrel hozzájárulva – szívesen csatlakoznak és válnak részesévé egy nemes ügynek – szerepel a honvedelem.hu oldalon.

Fotó: honvedelem.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével és a februárban indított toborzókampány két arcával, Pálinkás Szilveszter főhadnaggyal és Rozs Gergely hadnaggyal együtt teljesítette a távot.

„A kihívás a katonai múltunk, nemzeti büszkeségünk előtt való tisztelgés jegyében született, azonban emellett egy igazán fontos tényre is felhívja a figyelmet. Ha közösen, együtt teszünk egy ügy érdekében, akkor bármit képesek vagyunk elérni” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Akkor lesz igazán erős, ütőképes hadseregünk, ha minél több ember ismerkedik meg a honvédelemmel, a Magyar Honvédséggel, vagy választja valamilyen formában a katonai szolgálatot” – tette hozzá a miniszter.

A kihívást teljesítők eredményeiről a képernyőfotókat a Magyar Honvédség hivatalos Facebook oldalára kellett feltölteni. Az ide kommentelők között egy olyan élménykupont sorsol ki a Magyar Honvédség április 10-én, ami arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy kipróbálja a Magyar Honvédség high-tech eszközeinek egyikét. A sorsolás nyerteseinek lehetőségük nyílik helikopteres repülésre, vagy egy helikopteres harcászati szimulátort kipróbálni, de akár a tűzszerészrobotok működését is megnézhetik testközelből.

Fotó: honvedelem.hu

A 175 éves a Magyar Honvédség emlékév kapcsán a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan beszámol majd további, a 175-ös számhoz kapcsolódó, rendhagyóan kiemelkedő teljesítményekről, megmutatva, hogy a professzionális haderő alapja a fizikálisan is felkészült, elhivatott és kitartó katona.

“Arra bíztatunk mindenkit, hogy – habár a kihíváshoz kapcsolódó nyereményjáték most lezárul – mindenki sportoljon, állítson kihívásokat maga elé és lépjen ki a saját komfortzónájából”.

Forrás: honvedelem.hu
Szöveg: Honvédelmi Minisztérium

Kapcsolódó témák: #katonaság | #Magyar Honvédség |