Dubei Debóra pályafutásáról mesélt a Spílerben

Színpad helyett a pályát választotta

Nagy Roland
2023.02.26. 11:32

A SERCO UNI Győr női kosárlabdacsapatának játékosa, Dubei Debóra volt a Győr+ Média podcastjének, a Spíler című műsornak a vendége. Az Európa-bajnokságra kijutott magyar válogatott csapatkapitánya arról is beszélt, hogy miért választotta Sopron helyett Győrt, hogy mivel töltik szabadidejüket a csapat tagjai, és hogy miért nem lett végül színésznő a kosárlabdázóból.

Próbálok mindig olyan döntéseket hozni, amelyek hosszú távra szólnak. Miskolcról az érettségi után akartam eljönni, és a Sopron óriási lehetőséget kínált. Tizennyolc évesen az Euroligában szerepelhettem, eljutottunk a Final4-ig, és öt éven át remekül éreztem magam abban a közegben. A váltás inkább arról szólt, hogy több játéklehetőséget kapjak, egy olyan együttesben, ahol kulcsszerep vár rám. Anyukám kosárlabdázott, és ebben az esetben előnyt jelentett, hogy ő tapasztalt volt abban, amivel a lánya foglalkozik” – mondta Győrbe igazolásáról Dubei Debóra.

A 26 éves kosaras elárulta azt is, hogy volt lehetősége az Egyesült Államokban, egyetemi csapatban folytatni pályafutását, de az a lehetőség kevésbé volt vonzó számára, mint az, hogy élsportolóként Európában bizonyítson. A győri kosaras büszke arra, hogy csapatkapitányként ott lehet abban a válogatottban, amely kijutott a kontinensbajnokságra. „Ez a korosztály utánpótlás szinten nagyon erős volt, hiszen bronzérmesek voltunk például U17-es világbajnokságon is. Most a felnőttek között játszunk együtt, és kiegészülve rutinosabb kosarasokkal, nagyon sikeresek lehetünk a jövőben. Nem lehetetlen megugrani azt a szintet, amit nagyon régóta nem tud megtenni a női válogatott, nevezetesen, hogy ott legyünk egy olimpián vagy világbajnokságon. Én azt vallom, hogy merjünk nagyot álmodni, különben nincs értelme az egésznek. Az utolsó Eb-selejtező után az öltözőben elhangzott az közöttünk, hangosan, kimondva, hogy irány az olimpia!” És hogy Dubei Debóra mennyire van „belebonyolódva” a kosárlabdába? Azt mondja, eléggé. Ha például vasárnap a tévében megy egy meccs és nincs más dolga, akkor nézi, de így van a focival és a kézilabdával is.

„Persze nem csak ez tölti ki a napomat, sok minden mást is szeretek csinálni, szeretek olvasni, zenét hallgatni, filmeket nézni, sétálni, és sajnos vásárolni is. Ez megnyugtat, és a rosszkedvre is gyógyír. Nagyon szeretek énekelni, és talán nincs is rossz hangom, de félénk vagyok a színpadhoz. A színészet mindig is foglalkoztatott, és a számomra komfortos közegben szeretek szerepelni. Gyerekkoromban mindig úgy mutatkoztam be: Dubei Debóra Franciska, színésznő! Üknagyapám egyébként színész volt, tehát lehet, hogy ezt innen örököltem, ám végül a sportot választottam” – mondta a Spíler című műsorban a kosárlabdázó.

A podcast felvételét megnézhetik YouTube-csatornánkon, a Győr+ Televízióban március 1-én, szerdán 19.25-kor, és meghallgathatják jövő pénteken, azaz március 3-án, 19 órakor a rádióban.

Kapcsolódó témák: #női kosárlabda | #Spíler |