Jedlik, az összgalaxis vízadója

Révai-iskola csapata Fotó: Révai-iskola csapata
2024.05.31. 18:38

Az Aludj máskor! 24 órás diákvetélkedőben a Győr+ Médiánál is teljesítenek feladatokat a részt vevő csapatok. Az alábbi cikkek az ő írásaik, nem a Győr+ Média által készített írások.

A Jedlik-csobogó évezredek óta létezik, ám csak nemrégiben került Győr városába. Ez a valaha naprendszer méretű, monumentális alkotás csupán az elmúlt években nyerte el új, összezsugorodott alakját, és került mostani helyére, a Jedlik Ányos utcába.

. A szobor ötletét Fo-Jó Bálint, a Révia vízi galaxis elnöke álmodta meg. Ezzel kívánt emléket állítani a méltán híres intergalaktikus felfedezőnek, Jedlik Ányosnak, akit találmányai mellett vízöntési technikáiról is ismerhet a művelt közönség. Ő találta fel például a keresztkancsós, és a populáris nevén csak “tág tejesdoboz”-ként emlegetett vízkiöntési formákat, mellyekkel új színt hozott a folyadékok töltésének művészetébe. Emiatt vált a “Csobogó” becézés már szinte elválaszthatatlanná Jedlik nevétől, és lett ez az alkotás is így elnevezve az. A galaktikus tanács elfogadta a szuggeszciót, és megépíttette a szobrot. Nem kevés nehézséget okozott a burok készítése, hiszen az ehhez szükséges homokot nem tudták huzamosabb ideig szárazon tartani az átlagos vízgalaxis szerencsétlen adottságai miatt. Végül úgy döntöttek, szódásszifont legcélszerűbb szódából előállítani. Nekiálltak összegyűjteni a szükséges mennyiséget, és végül 365 kilogram szénsavas vízből készült el a szobor. Ehhez a galaxis krakenjei éjt-nappallá téve szárították szájukkal gargalizálva a szódát. Így a szénsav nyers szénné vált, ezt lenyelve pedig egymásra nehezedtek, és a nagy nyomás segítségével opálos gyémánttá alakították a darabokat, ezért olyan szép, kék színű a szifon. Hogy a krakenek gyomrából hogyan jutott ki az elkészült anyag, arra e cikk írója nem szeretne részletesen kitérni. A szoborhoz kis ivókút is készült, de a vízi civilizáció polgárai hamar rájöttek, hogy ennek valójában nem veszik hasznát, ezért hosszas tanakodás után a szifont víznyomás segítségével összezsugorították, és elajándékozták, így lett a Jedlik-csobogó ma ikonikus kelléke Győr belvárosának.

Kapcsolódó témák: #Aludj Máskor! |