Rajzpályázat értékes nyereményekkel – Szerinted milyen lesz a jövő okosbusza Győrben?

Győr+
2023.03.31. 12:26

Óvodások és általános iskolások részére hirdetünk rajzpályázatot! A téma: milyen lesz a jövő okosbusza Győrben?

Jelentős kihívás napjainkra és a jövőre nézve is a társadalmi mobilitás, és az ahhoz tartozó fejlesztések megtervezése, elkészítése. Győr fontos város Magyarországon: ipari, turisztikai, oktatási és sportközpont is egyben, így közlekedésének fejlesztése fontos feladat.

A kényelmes, gyors és megbízható szolgáltatások növelik az emberek komfortérzetét, a helyi és elővárosi közlekedés a közutak zsúfoltságának csökkentésével még élhetőbbé teszik a településeket. Győrbe jelenleg nap mint nap több mint 30 ezer ember jár be dolgozni, tanulni, ügyeit intézni. Ezek a fejlesztési elképzelések a győriek és az ő életüket is könnyebbé teszik majd.

A közösségi közlekedés fejlesztése nemcsak az ország, hanem az Európai Unió érdeke is, ezért támogatják az ilyen irányú tervezést is. Győrben és annak gazdasági övezetében elektromos autóbuszok beszerzésével, ennek megtervezésével, okosmegállók, önálló buszsávok kialakításával lehetséges lehet az úgynevezett “zöld közlekedés” irányába történő fejlődés.

A Győr+ Média és a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. közös nyereményjátékot hirdet a témában. A játék részletes szabályzatát ide kattintva találjuk, de röviden: óvodások és általános iskolások vehetnek részt a pályázaton. A beküldött rajzok egy Facebookos szavazáson vesznek részt, az első helyezett pedig egy értékes táblagépet nyerhet, a második egy quadrocoptert, a harmadik helyezett pedig egy rajzkészlettel gazdagodik majd. Ezen felül szervezői különdíjat is ki fogunk osztani: egy sétahajózást a Duna és a Rába folyók érintésével.

A projekt keretein belül megvizsgálják a jelenlegi autóbusz-menetrendet, valamint koncepció készül egy zéró emissziós zónára, és egy P+R, valamint egy B+R parkolási tervre. Felmérik a város tömegközlekedési csomópontjait, valamint kidolgozzák 30 elektromos autóbusz beszerzését, annak műszaki feltételeit.

B+R, P+R, okosmegálló – mit jelentenek?
A park and ride (rövidítve: P+R, jelentése parkolni és utazni) olyan parkolók megnevezése, amelyet közvetlenül egy autóbusz-, vasúti vagy egyéb tömegközlekedési eszköz megállója vagy pályaudvara mellett, vagy annak közvetlen közelében hoztak létre, hogy a városba tartók ott leparkolhassák gépjárművüket, és átszállhassanak a városközpontba tartó közösségi közlekedési eszközre.
A bike and ride (B+R, biciklizz és utazz) hasonló elven működik, de a kétkerekűvel érkezőket szolgálja ki: kialakított tárolók, vagy úgynevezett bikeboxok, biciklitároló dobozok segítik a kerékpárok megőrzését, miközben könnyen elérhetőek innen a tömegközlekedési megoldások.
Az okosmegálló az interaktivitást helyezi előtérben. Egy okosmegállóban élőben követhetjük a tömegközlekedési járatokat, készpénz nélkül vásárolhatunk, és könnyen kérhetünk tájékoztatást.

Az IKOP-3.2.0-15-2022-000042 azonosítú pályázat az Európai Unió támogatásával valósul meg, a projekt teljes költsége: 524.595.272 forint.

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #nyereményjáték | #rajzpályázat |