Milyen lesz a jövő okosbusza Győrben? – Átadtuk a nyereményeket

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.05.04. 18:58

Milyen lesz a jövő okosbusza Győrben? címmel hirdettünk rajzpályázatot. A beérkezett pályaműveket a zsűri és a közönség is értékelte, a május 4-én tartott nyereményátadón a megérdemelt jutalmakat is átvették a győztes pályaművek készítői.

Jelentős kihívás napjainkra és a jövőre nézve is a társadalmi mobilitás, és az ahhoz tartozó fejlesztések megtervezése, elkészítése. Győr fontos város Magyarországon: ipari, turisztikai, oktatási és sportközpont is egyben, így közlekedésének fejlesztése fontos feladat.

A Győr+ Média és a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. közös nyereményjátékot hirdetett a témában. A játék részletes szabályzatát ide kattintva találjuk, de röviden: óvodások és általános iskolások vehetnek részt a pályázaton. A beküldött rajzok egy Facebookos szavazáson vettek részt. Az első helyezett egy értékes táblagépet nyerhetet, a második egy quadrocoptert, a harmadik helyezett pedig egy rajzkészlettel gazdagodott. Ezen felül szervezői különdíjat is hirdettünk: egy sétahajózást a Duna és a Rába folyók érintésével.

A Facebookon egy lájk ért egy szavazatot, azonban a zsűri különdíjat is hirdetett mind a két – alsótagozat és óvoda, valamint felsőtagozatosok – kategóriában.

A kategóriák nyertesei:

Óvodások és alsótagozatosok – 1. helyezett: Árki Zsófia

Óvodások és alsótagozatosok – 2. helyezett: Várszegi Olivér

Óvodások és alsótagozatosok – 3. helyezett: Lovász-Szigeti Ábel

Felsőtagozatosok – 1. helyezett: Dávid Lili Borbála

Felsőtagozatosok – 2. helyezett: Stipsits Luca

Felsőtagozatosok – 3. helyezett: Papanecz Barnabás

A zsűri különdíjasokat is választott mind a két kategóriából. A felsőtagozatosok között Magasházi Fanni alkotása nyerte el zsűritagjaink elismerését, és ezzel a sétahajózást.

A fiatalabbik korosztályból Kozári Zelma vehet részt a különleges utazáson.

A sok-sok beérkezett rajz között volt egy, amely igazán megihlette a zsűrit, ezért egy “extra” díjat szavaztak meg. Oltvai Zselyke 3,5 évesként a mezőny legfiatalabb tagja volt.

Gyuretó Rita, a Győri Térségfejlesztési Projektmenedzsment Kft. projektmenedzsere a beérkezett pályaművekkel kapcsolatban elmondta: a rajzokon látszik, hogy a jövő generációja már abszolút zölden képzeli el a tömegközlekedést, ez minden rajzon visszaköszönt. „Ennek a projektnek a célja a közösségi közlekedésnek a fejlesztése Győrben, és szerettük volna látni, hogy mi a városban lakók elképzelése a tömegközlekedésről” – mondta el Gyuretó Rita.

Galéria: O. Jakócs Péter

B+R, P+R, okosmegálló – mit jelentenek?
A park and ride (rövidítve: P+R, jelentése parkolni és utazni) olyan parkolók megnevezése, amelyet közvetlenül egy autóbusz-, vasúti vagy egyéb tömegközlekedési eszköz megállója vagy pályaudvara mellett, vagy annak közvetlen közelében hoztak létre, hogy a városba tartók ott leparkolhassák gépjárművüket, és átszállhassanak a városközpontba tartó közösségi közlekedési eszközre.
A bike and ride (B+R, biciklizz és utazz) hasonló elven működik, de a kétkerekűvel érkezőket szolgálja ki: kialakított tárolók, vagy úgynevezett bikeboxok, biciklitároló dobozok segítik a kerékpárok megőrzését, miközben könnyen elérhetőek innen a tömegközlekedési megoldások.
Az okosmegálló az interaktivitást helyezi előtérben. Egy okosmegállóban élőben követhetjük a tömegközlekedési járatokat, készpénz nélkül vásárolhatunk, és könnyen kérhetünk tájékoztatást.

Az IKOP-3.2.0-15-2022-000042 azonosítú pályázat az Európai Unió támogatásával valósul meg, a projekt teljes költsége: 524.595.272 forint.

Kapcsolódó témák: #nyereményjáték | #rajzpályázat |