Stresszmentes ünnepek

A találkozások gyógyítanak, a természet ellazít

Illusztráció: Pixabay
Szabó Csilla
2019.12.23. 19:18

Készülünk rá, de nem mindig tudjuk megvalósítani, pedig mi nők, anyák, feleségek azt szeretnénk, hogy az adventi várakozás, majd az ünnepek alatt minden tökéletes legyen, és még saját magunkra is jusson időnk a család mellett.

Kár tagadni, az év végi időszak a szokásosnál sűrűbb a hölgyeknek. Kajdi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember szerint a karácsony közeledtével hirtelen és nagyon feltorlódnak a teendőink. És mindeközben a sok program, a ránk váró feladatok mellett is szeretnénk megvalósítani és elérni az ünnep csodáját, hangulatát, azt, amit gyermekkorunkban átélhettünk. Ahhoz, hogy nyugalomban, szeretetben együtt lehessünk családtagjainkkal, barátainkkal, hogy összegezzük és lezárjuk az évet, nagyon tudatosnak és előrelátónak kell lennünk abban mit, hogyan szeretnénk.

Illusztráció: Pixabay

Ilyenkor számos csatornán állítják elénk az elvárásokat: hogyan legyünk szépek, jó társak, anyák, és még azt is, hogyan kell jól ünnepelni. Ha nem tudatosítjuk magunkban, hogy ezeknek nem mindig van köze a valósághoz, akkor bizony csalódhatunk magunkban és másokban is, és mindez nehézséget hozhat a készülődés során. Ez a helyzet azért is nagyon kiélezett számunkra, mert mindent tökéletesen szeretnénk csinálni, és az irreálisra törekvéssel nem is sikerülhet megvalósítani.

„A legfontosabb, hogy életszagú ünnepeket tervezzünk el, ami nekünk is jó. A titok csupán ennyi” – mondja a szakember, aki szerint a nők valójában szeretik az adventi időszak tervezését, számukra a karácsony megteremtése is kreatív alkotás.

Kajdi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember

Ennek az időszaknak veszélyei is vannak, ilyenkor a személyes konfliktusok felerősödhetnek, a ránk nehezedő nyomás miatt egyre stresszesebbekké válunk, hajlamosak leszünk túlbonyolítani mindent. Ahogy mondják, a kapcsolatok megbetegíthetnek és gyógyíthatnak bennünket. A legtöbb stressz a személyes kapcsolatokból adódik és érzelmi természetű. Ilyenkor több lehetőség van azok ápolására, de több is lehet a konfliktus. Ezért tisztában kell lennünk a saját elvárásainkkal, mire van igényünk, a sok teendő között tudjuk, mit szeretnénk, képesek legyünk kérni és nemet mondani is.

A konfliktusaink nagy részét megelőzhetjük azzal, hogy a családtagokkal előre tervezünk és egyeztetünk, amit bármikor megtehetünk, hiszen soha nincs késő, mindig van lehetőség menet közben is a korrigálásra.

Illusztráció: Pixabay

Az advent és az ünnepek a lelassulás, az évről és az életről való számvetés ideje, amikor érdemes megállni egy pillanatra, egymásra és magunkra figyelni, feltenni magunknak a kérdést: Mi az igazán fontos az életünkben? Ennek az lehet a hozadéka, hogy a józanság ott lesz velünk, bennünk, időt adunk és hagyunk saját részünkre is, átértékeljük a dolgokat. Nem eltűnünk a káoszban, hanem arra koncentrálunk, hogy csak mi adhatjuk meg magunknak is a pihenés, a feltöltődés lehetőségét. Valójában megértjük a karácsony lényegét, a nyugalom, a szeretet, az együttlét örömét.

Illusztráció: Pixabay

Érdemes kihasználni a családdal és barátokkal találkozás lehetőségét, figyelni arra, hogy minőségi időt töltsünk egymással úgy, hogy közben önmagunkkal sem veszítjük el a kapcsolatot. „Ehhez jó arányérzék kell, választ adni a mikor, mit, kivel kérdésre, és azt is szem előtt tartva, hogy nekem mire van igényem” – emeli ki Kajdi Zsuzsanna, aki rámutat arra, ebben nagy segítség a feladatok megosztása. Arról, hogy mit szeretnénk, sok esetben nem jól kommunikálunk. Pontosan fogalmazzuk meg vágyainkat, kéréseinket, mert a családtagjaink nem gondolatolvasók, és a beszélgetések során érhet bennünket meglepetés, ha megkérdezzük őket, kinek, mi fontos az ünnepekből. Lehet, hogy az általunk feltételezettnél jóval kevesebb is jó és elég lehet, akár ajándékból, akár ünnepi menüből is. És ne felejtsük, a jótékony stressz nélkül nincs karácsony, ugyanis az segít bennünket a teendőinkkel időben végezni. Az ünnepek alatt találjunk vissza a természethez is, a jó levegő elsimítja a bennünk felgyűlt ingereket, feszültséget, egy séta a lelassulásban és kikapcsolódásban is segít, összerendezhetjük gondolatainkat.

„Hagyjuk magunkat elvarázsolódni a csodában, illatokkal, fényekkel, zenével, ételekkel, beszélgetéssel teremtsünk meghitt pillanatokat a családunkkal önmagunknak is, és ha ez sikerül, szeretteink is ezt a varázslatot viszik tovább magukkal a következő ünnepekre” – foglalja össze a szakember.

Kapcsolódó témák: #karácsony |