VB-rovat: Horvát-szenya!
Savanykás rozskenyér, füstös sonka, édes olívakrém és hozzá a fanyar bryndza sok sajttal – így kezdem! A horvátok közelebb is vannak hozzánk, az ízlésük sem tér el annyira a miénktől, nézzük meg most az ő konyhájukat!
Tipikus horvát konyháról ugyan nehezen lehet beszélni, gondolják a nyaralók, de a helyiek azért előrukkolnak a pritulával, struklival, cevapcicivel és még sok sajátos étellel, azonban megfigyelhető a szomszédos országok erős hatása. Ettem már ott töltött paprikát, töltött káposztát és természetesen gulyást is, továbbá baklavát és apfelstrudelt is. Finoman főznek, de véleményem szerint a halételeik és a reggeli szendvicseik a legfinomabbak.
A hal, a tengerparti városkák legfőbb szereplője az étlapon, grillen, bundában, gyorsan sütik mellé sok zöldséggel és finom kenyerekkel. A szendvicsek, amiket kóstoltam pedig picit édeskések, esetleg gyümölccsel vagy olajos magvakkal, olívabogyókkal voltak megspékelve. Ezen variációk egyikét hoztam most el én is nektek, amiben egy különleges olívakrémet találtok majd!
Bevásárló lista
1 rúd magvas, rozs baguette
10 dkg friss áfonya
10 dkg sonka
10 dkg sajt
10 dkg rukkola
1 db paradicsom
uborka
2 dkg bryndza
vaj
Olívakrém
10 dkg oliva(fekete)
3 dkg dió
1 evőkanál méz
fél lime leve
csipet só
Elkészítés
1- A baguettenek mindkét oldalát megkenjük egy kis vajjal, majd ráhalmozzuk a rukkolát, sonkát, sajtot, zöldségeket.
2- A kenőt elkészítjük: egy robotgépbe beletesszük az ehhez való összes alapanyagot és darabosra, nem pépesre, turmixoljuk! Mozsárban is el lehet készíteni!
3- Megkenjük az olívakrémmel, majd a bryndzával és az áfonyákkal, majd összeborítjuk a két baguettet és már ehetjük is!
#SzarkaZsofi
Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!