Két fajta cseresznyelekvár 3 plusz hozzávalóval
Szerény véleményem szerint a cseresznye akkor a legfinomabb, ha épp állsz a fa alatt, szeded és ott, helyben meg is eszed. Ennek ellenére minden földi jót főztem, sütöttem már belőle, de mindig valami kis régi, jó technikával.
Amint felcsillan az első narancssárga szem a korai cseresznyefákon, én jelen vagyok! Teljes mértékben a nyár kezdetét jelenti, amint lehetőség adódik leszedni egy-két fa ládikóval, máris megteszem. Gyorsan el lehet tüntetni 8-10 kilogramm cseresznyét, hiszen a felét kompótnak – amit tényleg csak kiválogatok és megmosom, a másik felét viszont lekvárnak teszem el, amihez csak egy plusz óra kell, hogy kimagozzam. Itt is, ahogy az eperlekvárnál is, készültem tippekkel, mire ügyeljünk az eltevésük közben:
1- Tökéletes, hibátlan, ám érett! cseresznyeszemek!
2- Alapos mosás a gyümölcsnél.
3- Az üvegek kimosása, majd 100 fokon, 20 percig való fertőtlenítése a sütőben.
4- Száraz dunszt egy éjjelen át, fejjel lefelé fordítva, pokrócokba bebugyolálva!
5- Én mindig teszek hozzá valamennyi cukrot!
6- Mindenhez kell egy kis savanykás íz, citrom, zöld alma vagy egres!
Ropogós cseresznyelekvár
2 kg cseresznye
2 db citrom leve
1 kg cukor összekeverve fél csomag 1:4 zselésítővel
Elkészítés
1- A cseresznyét kimagozzuk és egy nagy tálba összekeverjük a cukros zselésítővel és az egy citrom levével és egy éjszakán át letakarva, állni hagyjuk.
2- Másnap a levét beleszűrjük egy fazékba, hozzáadjuk a másik citrom levét, felforraljuk és ekkor beledobjuk a gyümölcsöt is, 5 percig főzzük tovább.
3-Alaposan elmosott üvegekbe forrón betöltjük és, ahogy fent írtam, száraz dunsztban kihűtjük teljesen.
Vadcseresznye lekvár
2 kg cseresznye
1 kg cukor + fél csomag 1:4 zselésítőpor
1 dl vörösbor (testes: pl.: Cabernet Sauvignon)
Elkészítés
1- Ezt a cseresznyét nem magozzuk ki bizony, legalábbis én nem tettem. A magjában rengeteg ízt tartalmaz, így örülök, ha együtt fő vele.
2- Vastag falú edénybe feltesszük főni a 2 kg cseresznyét, csak így, önmagában, lefedjük és alacsony lángon, 20 percig főzzük.
3- Mikor elvált a magjától egy nagy lyukú tésztaszűrón vagy akár műanyag gyümölcskosáron keresztül átpasszíroztam, a magok bennmaradtak, a lé és a gyümölcshéj átment.
4- Visszatettem főni a fazékba a cukor és a zselésítőpor, valamint a bor hozzáadásával. Itt megnéztem az órát és nagyon lassú tűzön, 2 órán át hagytam főni, néha megkevergetve.
5- Bekocsonyásodott, zselésedett és isteni illata lett.
6- Kisebb üvegekbe töltöttem és örültem!
Tegyétek el, mert akár már szeptemberben imádni fogjátok a fonott kalácsom mellé, amit majd posztolok a szomorú esős napon!
#SzarkaZsofi
Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!