Fiataloknak segít az önkormányzat

Szigeti Sándor Marcali Gábor
2023.01.19. 19:33

Zaklatás, játékfüggőség, a covid-járvány nyomában járó pszichés panaszok. Mind-mind olyan témák, amelyekről nem szívesen beszélünk a családban, pedig részei lettek gyermekeink életének. A győri önkormányzat programja most ezeknek a problémáknak a feloldásában segít.

Feketéné Kovács Zsuzsa eredeti végzettségét tekintve angol-orosz-történelem-pedagógia szakos középiskolai tanár. Közel húsz éve tanít Győrben és a győri önkormányzat szervezési referense, ő mesélt az előzményekről:

„Számos más pedagógushoz hasonlóan én is szembesültem vele, hogy a covid-járványok idején elrendelt online tanulás után sok diák komoly nehézségekkel tért vissza az iskolákba. A járvány miatt kialakult szorongás, a bezártság, a baráti- és iskolai közösségek hiánya erősen éreztette a hatását. Sajnos ezeknek a problémáknak a jelentős része továbbra is jelen van ebben a rendkívül érzékeny korcsoportban. A győri önkormányzat éppen ezért szeretett volna egy olyan kezdeményezést útjára indítani, amely a megszokott kereteken túl is segítséget nyújt az érintett gyermekeknek” – mondja Feketéné Kovács Zsuzsa.

A program lényege, hogy a gyerekek egy rendhagyó tanítási órán, külső előadó segítségével felismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, kérdéseket tegyenek fel az internet használatával kapcsolatban vagy az őket foglakoztató kérdésekben. Ezen alkalmak során természetesen osztályfőnök, pedagógus is jelen van.

Az előadásokat Sátor Zsuzsanna tartja, aki szakmájából adódóan szembesül a fiatalokra leselkedő veszélyekkel. Az érintett korosztály széles skálán mozog, 1. osztálytól 12. osztályig bezárólag. Az előadások korcsoportoknak megfelelően zajlanak.

„A diákok nem mindig tudják felmérni cselekedeteik súlyát, így azzal sincsenek tisztában, hogy mikor érik el a zaklatás szintjét. Sok esetben még a zaklatás fogalmával sincsenek tisztában. A fiatalabb korosztály könnyebben megérti, ha azt mondom nekik, hogy csúfolódás, piszkálás, melyekre az életből hozott példákat mesélek nekik” – mondja az előadó.

„Beszélgetéseink során kitérünk az internet veszélyeire, az internet biztonságos használatára. Felhívom a figyelmüket arra, hogy személyes adataikat, illetve olyan jellegű fotókat, melyeken saját maguk vagy barátaik, osztálytársaik láthatóak ne tegyenek közzé. Fontos kiemelni azt, hogy a chatszobákban, közösségi oldalakon egy általuk látott profil mögött nem biztos, hogy az a személy van, akinek kiadja magát. Ez nem csak a lányokra, hanem a fiúkra is veszélyt jelent. Egyre inkább megfigyelhető az is, hogy a fiatalok bankkártyát használnak, vagy telefonos applikáción vásárolnak, fizetnek. Elmagyarázom a diákoknak, hogy a telefonon és a kártyán lévő adatainkat nem szolgáltatjuk ki senkinek.”

„Végül de nem utolsó sorban fontos még kiemelni a függőségeket, azon belül is a konzolos videójátékokat. Sok esetben a gyerekek időkorlát nélkül játszhatnak, telefonozhatnak. A túlzásba vitt játék először csak feszültséget, később dühkitörést is okozhat a játékosnál” – hívja fel a figyelmet Sátor Zsuzsanna.

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #iskolák |