Négyzet alakú édes kalács, aminek csücsök van a tetején - ez fogja össze. Benne illatos túrótöltelék citrommal, vaníliával. Túrós batyu vagy papsipka, egykutya!
Gondoltam, gyorsan tisztázom olvasóim körében a jól ismert batyu másik nevét, a sipkát is, nehogy valaki elutasítsa, ha ezzel kínálják. Nem akarok túlzottan elfogult lenni, de mintha a papsipkát kínálók finomabban is készítenék az édességet, mint a túrós batyut sütők. Minden bizonnyal nagy adagnyi nosztalgia is van ebben, hiszen én is így tanultam meg készíteni. A lényege azonban a habkönnyű, zamatos, kissé ragacsos töltelék és a kívül ropogós, belül puha tészta. Elkészítése nem nagy erőfeszítést és időt sem igényel, egy adagból sok van, látványos és finom. A papsipka természetesen a papok sipkáját idézi, de ez szerencsére ehető. A hagyományos receptet én fehér tönkölylisztre cseréltem és a töltelékében a cukrot édesítőszerre. Mazsolát is tettem bele, mert az önmagában édes és természetes gyümölcscukor. Ezekben az édességekben viszont hiába cserélem le a cukort, 8 g Bourbon vaníliás cukort azért hozzáadok pl. fél kg töltelékhez, hogy kiegészítse az ízét, és így érezhető a különbség.
Bevásárló lista (16 db):
Tészta:
300 g fehér tönkölyliszt
150 ml tej
1 tojás sárgája
1 g tengeri só
40 g olvasztott vaj (82%)
15 g élesztő (friss) + csipet cukor
Töltelék:
250 g darabos túró
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 ek eritrit vagy más édesítőszer
1 citrom reszelt héja
50 g mazsola (beáztatva forró vízbe)
1 tojás sárgája
1 tojásfehérje
+ 1 db tojás a lekenéshez
Eszközök: tepsi, nyújtófa
Elkészítés:
1. Az élesztőt kikeverem villával, cukorral, amíg folyékonnyá nem válik és hozzáöntöm a langyos tejet, majd lefedem egy folpackkal. 10 percig pihentetem.
2. Nagy tálba kimérem, leszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, tojást, összekeverem. Hozzáadom a megdagadt élesztős tejet és elkezdem dagasztani 5 percig intenzíven. Ekkor melegítem langyosra a vajat és azt is hozzádagasztom még 8 percig. Letakarom két konyharuhával és hagyom kelni 40 percig.
3. A letelt idő után duplájára kell, hogy nőjön a tészta. Ekkor lisztezett felületen kinyújtom 1 cm vastagságúra felszeletelem 4×4 cm-es kockára. Ezek közepére halmozok 1-1 ek tölteléket.
4. A töltelékhez kézi mixerrel kikeverem az édesítővel, cukorral a tojás sárgáját, majd külön a tojás fehérjét egy másik tálba (mindig tiszta habverővel). Az összes hozzávalót összekeverem, a fehérjét legutoljára, majd töltögetek.
5. A tésztanégyzetek közepére érkezik az 1 kanál töltelék, majd megfogom mind a négy csücskét a tésztának jobb kézben, három ujjal. Alaposan összecsípem és tekerek rajta egy erőset (igyekezzünk azért nem leszakítani a csücsköt).
6. Amikor egyesével elkészítettem, azonnal lerakom a sütőpapíros tepsibe őket és előmelegítem a sütőt 180 fokra. Az elkészült sipkákat a tepsibe téve lekenem a felvert tojással és letakarom újra két konyharuhával 20 percre. Pihentetés után 25 perc alatt megsütöm őket.
Tipp: Sütésnél és kelt tésztáknál a sütő aljára, a legkisebb sütőformámba, pl. egy őzgerincsütőbe 2 dl vizet teszek, amikor előmelegítem a sütőt. Így egy kis gőz keletkezik a sütőben, amitől igazán omlós péksütemény készül. A formát hagyom a sülés végéig, amíg el nem párolog belőle a víz.
#SzarkaZsófi