Zöld Győr

Grátisz a természettől

Fotó: J. Kovács Andrea
J. Kovács Andrea
2022.05.11. 15:07

A tavaszi megújulás látványa, hangjai és illata talán a legérzéketlenebbnek tűnő embert is megérintik. Valami ősi életöröm áramlik felénk a természetből, melynek hatása alól csak erős ellenállással vonhatjuk ki magunkat. Érdemes ilyenkor számba venni, mennyi mindent kínál szűkebb és tágabb környezetünk, elég, ha kilépünk a szabadba és teszünk egy ráérős sétát. Ráadásul a növények között bőven akad, amit leszedhetünk, magunkkal vihetünk és otthon finom csemegét, vagy éppen hasznos gyógyírt készíthetünk belőle.

A felsorolhatatlanul hosszú listából csak néhány példa.

A gyermekláncfű vagy pitypang nemigen szokta magára vonni figyelmünket, legfeljebb azon bosszankodunk, milyen sok van belőle. Eleink a középkorban még zöldségként tekintettek rá, aztán a századok során egyszerű gazzá fokoztuk le. Pedig rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Sőt, a benne lévő inulinnak köszönhetően vércukor csökkentő hatása van, így jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Nyersen, salátaként fogyasszuk! Felhasználás előtt egy-két órára áztassuk sós vízbe, hogy a levelekből a keserű anyagok kioldódjanak.

A sokunk által csak irtani való gyomként ismert csípős csalánból ízletes, egészséges és olcsó levest főzhetünk. Bár a régiek elsősorban böjti időben fogyasztották, nyugodtan kipróbálhatjuk most is. Az internet számos receptvariációt kínál, különböző fűszerezéssel, tejföllel, tojással vagy anélkül, hígabb vagy krémlevesként egyaránt elkészíthetjük.

Újulás vagy fenyőrügyszörp: Az erdei fenyők friss rügyeit a népi gyógyászat évszázadok óta használja. Az erdélyiek a havasokon vadon élő fák hajtásait, a fenyőújulást gyűjtik, a célra alkalmas a jegenye-, a vörös-, a törpe-, az ezüst- és a lucfenyő is. Utóbbi különösen sok terpentint tartalmaz, ami erős nyákoldó. A szörpöt felső légúti hurutos megbetegedésekben, arc- és homloküreg-gyulladásban alkalmazzák. Hatóanyagainak fertőtlenítő hatása, köptető-köhögéscsillapító, légzéskönnyítő tulajdonsága régóta ismert. Ha nem akarunk pár ezer forintért üzletben vásárolni, tegyük el mi magunk, jól jön majd a hideg őszi-téli hónapokban.

Aki szereti a bodzát és az akácot, süssön belőlük palacsintát! Nincs más dolgunk, mint a frissen szedett és mosatlan virágokat egy ollóval belevagdossuk a szokásos módon összeállított tésztába és kisütjük. Ízlés szerint töltjük, de a cukor és citrom párosítása különösen jól illik hozzá.

Lehetőleg olyan helyről gyűjtsük a növényeket, ami a forgalmas közutaktól messzebb esik.

Miénk a tavasz, élvezzük ki minden percét és ajándékát!

Kapcsolódó témák: #tavasz | #Zöld Győr |