Fejlesszük digitális tudásunkat!

A biztonságos internet napja

Fotó: Dr. Baracsi Katalin
J. Kovács Andrea
2022.02.08. 15:53

Február második keddjén, azaz ma van a biztonságos internet napja. A Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire.

Az idei év jelmondata: Együtt egy jobb internetért, azt fejezi ki, hogy mindenkinek van felelőssége abban, hogy viselkedésével, hozzáállásával és erőforrásaival támogassa egy biztonságos online környezet kialakítását – hangsúlyozta a Győr+ Médiának dr. Baracsi Katalin internetjogász.

S hogy ez mit jelent?

Már a felnőtt lakosság nagyobbik része használja a netet, ezért szükséges, hogy folyamatosan fejlesszük digitális tudásunkat, készségünket. Rengeteg álhírrel lehet találkozni, ugyanakkor mindenkit érint az internetes vásárlás, bankolás, s az ebből adódó rossz élmények bizony kellemetlen pillanatokat okozhatnak. A járvány helyzet nemcsak bennünket kényszerített az online térbe, hanem bővítette az internetes rosszakarók eszköztárát is. Soha nem volt ekkora mennyiségű adathalász email, sms, illetve különböző szolgáltatók nevében küldött átverések. Én komoly kockázati forrásnak találom a híreket is, mert félelmet, pánikot kelthet az emberekben vagy alaptalan tévhiteket például arról, hogy megtalálták a koronavírus ellenszerét. Mindezek pedig befolyásolhatják az életvitelünket, a döntéseinket.

Mennyire áldás vagy átok a közösségi média?

Úgy gondolom, hogy valahol a kettő között van. Meg kell látni benne a lehetőséget például arra, hogy távol lévő szeretteinkkel élő kapcsolatba kerülhetünk, előadásokat, megbeszéléseket nézhetünk, tarthatunk, két kattintással vásárolhatunk vagy ügyeket intézhetünk. Ugyanakkor vannak akik arra használják, hogy lejárassanak, nevetségessé tegyenek másokat fényképekkel, videófelvételekkel. Fontos felismernünk azt, amikor ez az egész hálózat manipulálni, illetve rossz irányba befolyásolni akar minket. Ha pedig észrevettük, akkor jelentsük az adott közösségi oldalon! Készítsünk bizonyítékokat, használjuk az internetes forródrótokat vagy keressük meg azt az internetes szakembert, aki az adott helyzetet orvosolni tudja. Tudatosítsuk, hogy az interneten is meg kell védenünk magunkat és másokat is.

A felnőtt korosztályból az idősek a legveszélyeztetettebbek, mert megvan bennük ugyanaz a kíváncsiság és érdeklődés, mint a gyerekekben. Szeretnek mindent kipróbálni a világhálón, ugyanakkor az internetet a hagyományos médiumokkal azonosítják és úgy vélik, hogy az folyamatosan a valóságot és valódi információkat közöl. Éppen a jóhiszeműségük miatt vannak fokozottabban kitéve a netes átveréseknek. – mondta dr. Baracsi Katalin.

Kapcsolódó témák: #biztonság | #internet |