Győr+
2016.05.31. 18:26

Eltűntek a fiúk Győrből?

A győri Bencés-gimnáziumba járó lányok a legjobb reklámjai az iskolának – állítja Tóth Konstantin igazgató. Míg korábban a Széchenyi téri intézményt papneveldeként emlegették a helyiek, addig mára már az ide járó diákok több mint hatvan százaléka lány.

 

Nyolc évvel ezelőtt döntöttek úgy a bencések, lányokat is beengednek a hagyományosan fiú gimnázium falai közé. Részben mert a családok részéről volt erre igény, részben azért, mert egyre kevesebb fiú akart a bencésekhez beiratkozni. Eltűntek Győrből a fiúk? – teszi fel mosolyogva a kérdést a paptanár. Majd meg is válaszolja azt, hiszen tudja, városunk speciális helyzetben van. Három középiskola „szívja” fel a fiúkat, a Jedlik, a Pattantyús és a Hild, amelyekbe csak elvétve jelentkeznek lányok, így számukra maradnak a gimnáziumok.

Az első évben 18 lányt vettek fel, mára már a jelentkezők kétharmada a szebbik nem képviselője. Mind a hat, mind a négy évfolyamos gimnáziumba két és félszeres volt a túljelentkezés, a felvett lányok aránya 60 százalék fölötti.

Tóth Konstantin szerint sikeres volt a váltás, a nyolc év alatt beértek a reformok. Az igazgató azt meséli, az első vegyes osztályt ő vitte, azt tapasztalta, a lányok könnyebben kezelhetőek és jobban is tanulnak a fiúknál. Eleinte a tanári karban volt némi idegenkedés, az új helyzet miatt, az elmúlt években azonban a tanárok többsége lecserélődött, nyugdíjba mentek, újak érkeztek, akiknek már ez volt a természetes. Ma hét bencés pap foglalkozik a gyerekekkel, a civil tanároknak pedig több mint a fele nő. Kevés a férfi pedagógus – mondja az igazgató, de van remény, mert az elmúlt években egyre több férfi jelentkezik tanári szakra.

A tanulmányi eredmények terén is erős javulást mutat az iskola, igaz, a hangsúlyok eltolódtak, míg korábban a természettudományokban értek el sikereket a diákok, addig idén magyarból, történelemből remekeltek a tanulmányi versenyeken. Ezzel együtt a továbbtanulási irány is megváltozott. Hagyományosan jelentkeznek még orvosi, műszaki egyetemre a végzősök, de egyre többen készülnek tanárnak, bölcsésznek, sokan pedig maradnak a Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. Néhányan külföldön próbálkoznak és évfolyamonként egy-két fiatal választja a papi pályát. Annak történelmi magyarázata van, hogy amíg a rendszerváltás előtt szinte nem volt győri, vagy Győr környéki tanulója az iskolának, addig mára szinte csak a környékünkről jelentkeznek diákok. Az igazgató elárulja, szerinte a lányok a legjobb reklámhordozók, mert ők elmondják, mi a jó az iskolában, egy kamasz fiú ellenben sosem dicsekszik ilyesmivel.

Arra a kérdésre, hogy nem fél attól, hogy teljesen „elnőiesedik” a bencés gimnázium, az igazgató azt válaszolja, a célkitűzésük az, hogy családias légkörben teljenek a napok és a tanulás mellett sok-sok élményben legyen részük a diákoknak.

A beszélgetés végén, a folyosón Rippert Flóra 11. osztályos lánnyal és barátnőivel találkoztunk. Flórától megtudom, felmenői közül többen idejártak és csak jót hallott az iskola szellemiségéről, amikor úgy döntött a bencésekhez jelentkezik. Az ikrényi lány nem bánta meg választását, jól érzi megát a belvárosi iskolában, olaszul tanul, biológia szakos, énekel a kórusban. Flóra romanisztika szakra jelentkezne, vagy másik alternatívaként védőnőnek tanulta tovább. A lányok egyetértettek abban, hogy a paptanárok felé nagyobb tisztelettel vannak, mint a civil pedagógusaik iránt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor