Régi idők receptje – krumplis lepény
Miután mindent végigettünk az ünnepek során, az egyszerű ételek esnek a legjobban. Néhány, mindig otthon lévő hozzávalóból mennyei vacsorát készíthetünk.
A krumplinak mindig szezonja van, de nem mindegy, hogy épp friss vagy pincében tárolt, rózsa vagy sárga krumpli az. Ez a recept kivétel, finom minden fajtából és bármelyik napszakban, valamint kézügyesség sem kell hozzá, csak pár éhes száj. Régen a nagyszüleim nagyon sok fajta krumplilepényt készítettek, de gyakran folyamodtak a sütőben elkészülő verziókhoz, főleg akkor, ha sokan vártuk az asztalnál. Ezt a lepényt még pogácsa helyett is fel lehet tálalni, és ehetjük főételként is egy káposzta salátával, sok tejföllel, fokhagymával, pirított hagymával, esetleg sült szalonnával megszórva vagy csak a kezünkben, sétálva is fogyaszthatjuk.
Bevásárló lista
2 kg krumpli
5 gerezd fokhagyma
2 kk szárított kapor (elhagyható)
3 kk só
2db tojás
1 dl zsír
Elkészítés
1- A krumplit a reszelő nagyobb fokán lereszeljük, majd besózzuk. 10 perc után kinyomkodjuk a levét, egy tálba tesszük a reszelt fokhagymákkal, tojással, a fele adag zsírral, kaporral, kis őrölt borssal – ha szeretjük.
2- Alaposan összekeverjük, majd a maradék zsírral kikent sütőpapíros tepsire ráegyengetjük.
3- 200 fokos sütőben 40 percig, pirulásig sütjük. (Amennyiben szalonnával fogyasztjuk, azt az utolsó 10 percben dobjuk a lepényre bátran!)
#SzarkaZsófi