Kullancs

Kullancs eltávolítása szakszerűen

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.08.14. 14:31

Ma már szinte bárhol kerülhetünk kontaktba kullanccsal, az eltávolítása azonban sok embernek nehézséget okoz. Kirándulás után, de akár egy kerti munka végeztével is érdemes alaposan átvizsgálni a testünket és felkészültnek lenni, ha el kell távolítani bőrünkről élősködőt.

A kullancsok nem ránk ugranak, mint ahogy a közhiedelem tartja. Ezek az élősködők jobban szeretik a hosszabb füves, bozótos területeket, ahol lábunk szárán, vagy a ruhánkon felkapaszkodnak. Ezután megkeresik testünkön azt a felületet, amely a leginkább megfelelőbb számukra. Ezért is fontos, hogy mielőbb átnézzük testünk minden részletét, hiszen lehet az állat még nem fúródott a bőrünkbe, ezáltal könnyebb lesz az eltávolítása. Felejtsük el a házi praktikákat, mint az ecet és az alkohol, és próbáljuk megőrizni a hidegvérünket a művelet közben.

Fotó: Freepik

Hogyan távolítsuk el a kullancsot a testünkből?

Érdemes előre felkészültnek lenni, és időben beszerezni a patikából a kullancs eltávolító eszközt. A legegyszerűbb a csipesz, ami speciálisan erre a célra készült. Fontos tudni, hogy a kullancs a szájszervével kapaszkodik belénk, így ha nem megfelelő technikával dolgozunk, akkor könnyen a bőrünkbe szakadhat.

A csipesz hegyes végét minél közelebb helyezzük a bőr fölé, és a fejénél fogjuk meg az állatot. Tilos összenyomni a kullancsot! A lyme baktérium a kullancs gyomrában található, így nyomás hatására az állat öklendezni kezd, ami növeli a fertőzés veszélyét. Az állatot merőlegesen húzzuk ki a bőrből a fejénél fogva lassan, de határozottan.

Amennyiben a feje még is beszakadna a bőrünkbe, ne essünk kétségbe. Mint egy szálka esetén, próbáljuk meg kiszedni a bőrünkből steril tűvel. Ha nem sikerül a művelet, a testünk egy idő után ki fogja lökni magából.

Gyógyszertárakban lehet kapni már kullancs kiszedő lapot is, amit szintén közvetlenül a bőrre kell helyezni, és az eszközön található résbe illeszteni a kullancsot. Ezután egy merőleges mozdulattal el lehet távolítani a bőrünkből az élősködőt.

Ne ijedjünk meg, ha nem sikerülnek elsőre ezek a műveletek. Előfordulhat, hogy az állat ragaszkodik és csak többszöri neki futásra sikerül a kiszedése.

Kullancs eltávolítása után fertőtlenítsük a bőrfelületet jóddal, vagy gyógyszertári alkohollal.

Kapcsolódó témák: #kirándulás | #kullancs |