Tanácsok szülőknek a biztonságos strandolásért

Ne hagyjunk felügyelet nélkül gyereket a strandon!

Tóth Vivien
2021.07.14. 19:04

Az önfeledt strandolás sok veszélyt tartogat nyáron a kisgyerekes családoknál. Legfontosabb, hogy a szülőnek tudatosítani kell magában, hogy gyermeküket tilos felügyelet nélkül hagyni a vízben! A fulladáson kívül felületi sérülések, súlyos leégés, és a fertőzések kockázatát is lehet csökkenteni kellő odafigyeléssel.

Akár a családi medencében is megtörténhet a baj!

Évről évre egyre többen vásárolnak a kertükbe medencét, hogy a nyári melegben otthoni környezetben is tudjanak hűsölni. Egy kisgyerek akár fél méteres vízbe is képes belefulladni, ezért tilos felügyelet nélkül hagyni őket. Amikor nem használjuk a medencét mindig takarjuk le, vagy eresszük le, ha a gyereknek szabad kijárása van a kertbe.

Az ilyen típusú medencék nincsenek körbekerítve, csúszósak, illetve sokszor sziklás, köves környezetben van felállítva, ami súlyos sérüléseket okozhat.

A természetes vízű tavak általában gyorsan mélyülnek, így szülői felügyelet nélkül, úszni nem tudó kiskorút ne engedjünk egyedül strandolni a tavakban. Vizi biciklizésnél, csónakázásnál mindig adjunk a gyermekre mentőmellényt.

Nagyon ritka, de meg kell említeni a másodlagos fulladást, ami főleg gyerekeknél fordul elő. Ez előfordulhat víz alá bukáskor, vagy úszni tanuláskor. A tünetek órákkal, vagy akár egy nappal később jelentkezhetnek, erős köhögés, mellkasi fájdalom, és extrém fáradtság kíséretében. A gyermek viselkedése megváltozik, bőre sápadt lesz és erősen izzad. Ilyen tüneteknél azonnal forduljunk orvoshoz!

Melegvízben terjednek leginkább a fertőzések

A legnagyobb veszélyforrás a gyerekmedence fertőzés szempontjából, mivel a meleg víz táptalaj a vírusoknak és baktériumoknak. Ráadásul a picik életkoruknál fogva, több testnedvet eresztenek a vízbe, ami tovább növeli a kockázatot. Sok esetben a kiírás ellenére a szülők is belelógatják a lábukat, vagy úszkálnak a gyermekükkel a pancsolóban.

Megelőzésképp érdemes figyelembe venni a kihelyezett táblák szerinti utasítást, miszerint fürdőzés előtt használjuk a zuhanyzókat, gyermekünkkel is. Papucsot mindig hordja a gyerkőc a gombás fertőzések elkerülése végett, és medencézés után minden hajlatot töröljünk szárazra, beleértve a lábujj közöket is.

Óvjuk gyermekünket a leégéstől, napszúrástól!

Már mindenkinek ismerős szabály, hogy tűző napon, a déli órákban még a vízben sem ajánlatos tartózkodni. A felmelegedő agy tünetként fejfájással és hányingerrel jelez, ezért kalappal ajánlatos a gyermek fejbőrét védeni. Nélküle könnyen felborul a hőháztartás, teste felmelegszik, ami eszméletvesztéshez is vezethet. Naptejnél figyeljünk, hogy UV-B sugárzás ellen is védjen, és gyermekeknek a legjobb az 50-es faktorú naptej, amit megfelelő időközönként újra kell kenni a bőrükön.

Legyünk felkészültek elveszés esetén!

Zsúfolt strandon, könnyen elbóklásznak a kicsik, és a tömegben nehéz megtalálni egymást. Fontos, hogy a szülő és a gyermek is fel legyen készülve ilyen helyzetre, hogy meg tudja őrizni a hidegvérét.

Nagyobb gyerekeknél ellenőrizzük szúrópróbaszerűen, hogy meg tudja -e mondani a saját, illetve a szülei nevét. 

Magyarázzuk el neki, hogy ha nem találna minket, ne kezdjen pánikolni és a víz felé menni, hanem kérjen segítséget egy strandon dolgozó munkatárstól. Legtöbb helyen van hangosbemondó, ami ilyenkor nagy szolgálatot tesz. Kisebb gyerekeknél praktikus az otthon elkészíthető, vagy strandon vásárolható vízálló karkötő, amire fel lehet tünteni a szülő telefonszámát és a gyermek nevét.

Kapcsolódó témák: #baleset | #biztonság | #gyerek | #strand |